– Hvis Sigrid dør, så ordner vel alt det der seg av seg selv, tenker Ole Giævers rollefigur Martin høyt i den premiereklare filmen «Mot naturen».

Sigrid er Martins kone i filmen, og Martin har stukket til fjells for å samle tankene litt. Men tankene, de lar seg vanskelig styre slik man vil.

– Da får man masse sympati også. Det dør jo folk i trafikken hele tida, så det er fort gjort å … bare hun ikke blir lam. Det er jo det verste som kan skje, da er jeg stuck for resten av livet, tenker Martin videre inni seg – mens vi som publikum får høre Giæver lese de indre tankene høyt for oss.

Gjennom filmen får vi innblikk i mange slike tanker, av den typen man vanligvis ikke hører sagt høyt.

– Ligger det gjerne et lite tabu over indre tanker uttalt – både fordi man ikke mener det, men samtidig mener det litt?

– Det er mange hverdagstabuer i filmen, sånne tanker som jeg tror alle har, men man ikke liker å snakke med andre om, forteller Ole Giæver til Filter.

– Hvor flyktige disse tankene er tror jeg er individuelt. I filmen blir jo disse forsterket, fordi jeg har gjort et utvalg av hva man får høre. Jeg personlig har et veldig trygt og godt forhold med kjæresten min, noe som gjør det mindre farlig å være åpen om alle rare ting som flyr forbi i hodet.

I tillegg til å spille hovedrollen, har Giæver også skrevet manus til, regissert og kledd seg naken i «Mot naturen», som ble svært godt mottatt av bransjebladene under premieren under filmfestivalen i Toronto nylig.

– Skillet mellom sinnsykdom og normalhet ligger jo gjerne i hva som forblir i det indre og hva som sies høyt. Hvordan var det å feste typiske indre tanker på papir i manusform?

– Det var både utfordrende og morsomt. Hele filmen står jo og faller på at jeg klarer å treffe noe sant og universelt, da må også de banale og primitive tankene få være med. Men det var nok nødvendig å skape en karakter, sånn at jeg også hadde en distanse til å vurdere hvor normale tankene hans er, sier Giæver til Filter.

I anledning filmslippet her hjemme (filmen har premiere neste helg) har det en stund vært mulig for alle som vil å legge igjen sine egne, indre tanker på filmens hjemmeside – selvfølgelig helt anonymt.

Her er noe av det som har kommet inn hittil:

– Eg er 21 år og fremdeles jomfru fordi kvar gang eg har hatt ein åpenbar sjanse har eg innsett det ei veke etter.

– Jeg har forlengst innsett at jeg ikke er kul, men jeg har ikke fortalt det til noen.

– Jeg juger til mine nærmeste hver eneste dag.

– Jeg liker lyden av togene utenfor som holder kjæresten min våken.

– Jeg forelsker meg alltid i kjærestene til mine venner.

– Egentlig er jeg veldig redd for å gå på jobb.

– Noen ganger lurer jeg på om jeg egentlig oppfører meg veldig rart uten å være klar over det og at alle rundt meg bare later som at jeg er normal.

– Jeg føler meg verdiløs fordi jeg i en alder av 40 år aldri har hatt en kjæreste.

– Jeg er så jævlig ensom.

Også Ole Giæver har sittet og lest gjennom det som hittil har kommet inn:

– Det er utrolig gøy å lese. Det er overraskende stor litterær kvalitet i det som blir skrevet. Mye av det er morsomt, noe litt trist, det virker som vi har truffet noe med filmens tematikk.

«Mot naturen» har kinopremiere 19. september.