At det av og til opprettes falske profiler på Twitter og Facebook i kjendisers navn er såklart en uting, som kan være både irriterende og direkte ubehagelig for dem som blir rammet.

Men falske tweets kan faktisk også være stor satire, til og med stor kunst om man legger godviljen til. Kanskje særlig når det opprettes uoffisielle twitterprofiler som ikke peker tilbake på en virkelig person, men heller på en karakter i et fiksjonsunivers.

Ta for eksempel twitterprofilen til @don_draper, hovedpersonen i «Mad Men». Hva kan han ha å melde på sin Twitter-profil, tro?

Vel, som i serien foretar han seg egentlig ikke så veldig mye. Stort sett er han sliten etter jobb, sitter med en drink i et hjørne eller oppdrar et nytt barn – eller tweeter mens mora gjør det, slik man gjorde på 50-tallet.

En av de mest fantastiske falske twitterprofilene som er opprettet i senere tid er @weboughtaz00. Profilen tweeter fra Matt Damons perspektiv i «We Bought a Zoo», en film med norgespremiere over nyttår der Damons karakter, vel, kjøper en zoologisk hage. Fiksjon og virkelighet går over i hverandre på Twitter-profilen, blant annet når kompisen Ben Affleck kommer innom.

Høydepunkter så langt:

Og, ikke minst:

Filmstudioene pleier ikke å være nådige mot falske twitterprofiler, men at de har latt @weboughtaz00 leve tyder kanskje på at de endelig har utviklet humoristisk sans, eventuelt at de ser promoverdien av dette.

Så nådige var de ikke da @michael_bay, angivelig regissøren bak noen av de største blockbusterne («Transformers», «Pearl Harbour») verden har sett de siste årene, plutselig dukket opp på Twitter. Han ble kjapt avslørt ved utelukkende å skrive «F*** yeah!» og «BOOOOM!» i nesten alle tweetsene sine.

@Realmichaelbay begynte å tweete like etter. Han viste seg også å være fake. Det gjorde også @Fakemichaelbay, samt @Michaelbay_dir.

Science fiction-universet har så klart også omfavnet den nye teknologien. Star Trek-kaptein @JamesT_Kirk sine tweets er fulle av seksuell innuendo – men blekner i skyggen av den ekte kapteinen selv, @Williamshatner. Shatner spilte kaptein Kirk på 60-tallet og dessverre også igjen på 80-tallet, og nå, i oktogenarisk alder, bruker han fritiden på å twitre åpent til både Leonard Nimoy (Spock i «Star Trek») og Carrie Fisher (Princess Leia i «Star Wars») :

@Chewbacca, en mann av få ord, fanger essensen av det vi alle tenker:

Profilen som lurte alle var for øvrig promostrømmen til Adam Sandlers nye  @JackNJillmovie, en forferdelig film der Sandler spiller både bror og søster. Profilen var det egentlig komikeren Jake Fogelnes som stod bak, inntil han ble truet med ruin i form av søksmål fra filmselskapet.

Kanskje ikke så rart, da strømmen tilsynelatende var skrevet av en overivrig og totalt skruppelløs promoarbeider:

Hva med her hjemme? Har Max Manus en egen Twitter-konto? Eller kanskje karakteren Dag fra serien ved samme navn?

Neida. I Norge ligger vi litt etter på kjendiskultur, men @KongenDin har i hvert fall kastet seg på som viktig foregangsmann.

Det ryktes for øvrig at produsent John M. Jacobsen også har sin egen fanside på Facebook. Han har svimlende 13 tilhengere, og det ryktes at flere av disse er ham selv.

Men det er bare noe jeg har hørt. På internett.

 

Bonus: Twitter-profilen til «Breaking Bad»-karakteren Hector Salamanca. Bare morsomt hvis du har fulgt godt med på serien: