At Martin Scorsese skal lage film av Jo Nesbøs «Snømannen» er gode og store nyheter sett med norske øyne. Derfor er det heller ikke så rart at ivrigheten kanskje går litt over stokk og stein – allerede har vi startet diskusjonen om hvorvidt innspilling bør skje i Norge og hvem som skal spille Harry Hole.

Nå kan det uansett være at vi må vente en stund før innspillingen starter.

Scorsese er det man på teknisk Hollywood-språk kaller tilknyttet «Snømannen» – han har takket ja, men foreløpig er hverken manus ferdig eller skuespillere på plass. Og Scorsese kan være tilknyttet flere prosjekter samtidig – så spørs det bare i hvilken rekkefølge disse spilles inn.

I et intervju i går ga han uttrykk for at det slett ikke er «Snømannen» som er neste film ut for ham, men derimot filmatiseringen av Shusaku Endos roman «Chinmoku». Dette er en film Scorsese har jobbet med i fire-fem år allerede, og som flere ganger har vært veldig nær å få grønt lys. Her har det vært jobbet lenge med manus, og Daniel Day Lewis har tidligere vært nevnt som mulig hovedrolleinnehaver.

– Jeg håper å gjøre Endos bok nå. Eller jeg håper ikke, vi nøster trådene nå. Jeg gleder meg også til å lage en HBO-serie om musikkindustrien fra 60- til 90-tallet sammen med Mick Jagger og Terrence Winter, sa Scorsese i et intervju med BBC-programmet Kermode and Mayo’s Film Review ifølge Bleeding Cool.

Dette står i kontrast til uttalelser Scorsese kom med i et intervju med Aftenposten i forrige uke:

– Statusen er at så fort jeg har fått meg litt søvn hjemme i New York, etter denne turen, vil produsentene og jeg komme sammen og møte folk vi har i tankene. Så begynner vi å jobbe (med «Snømannen»), sa han da.

«Chinmoku« («Stillhet» på norsk) handler om en ung kristen misjonærprest som ankommer Nagasaki på 1600-tallet. Japanere som konverterte til kristendommen ble utsatt for grusomme forfølgelser.

Boka har også vært filmatisert tidligere, av japanske Masahiro Shindoa i 1971.