Da den første «Twilight»-filmen kom ut i 2008 tenkte jeg at norsk media og den norske distributøren muligens undervurderte de potensielle kulturforskjellene mellom Norge og USA da de skråsikkert hevdet at dette ville slå an også her.

Bøkene var veø bare nettopp kommet på norsk, hadde ikke solgt all verden, og ville virkelig mormoneren Stephanie Meyers historie også slå an blant norske kids? Jeg tvilte!

Vel, det viser seg at min teft når det gjelder norske pre-teens er svært begrenset, og klok av skade tør jeg ikke prøve meg på noe forbehold av samme typen nå. Derfor: «The Hunger Games» – med kinopremiere i Norge neste fredag –  kommer til å bli enorm.

Bransjebladet The Wrap skriver i hvert fall at foreløpige målinger tyder på at filmen kan ligge an til å spille inn over 100 millioner dollar bare i USA til neste helg. Over 85 prosent av de spurte amerikanerne i undersøkelsen sier de kjenner til filmen, og av disse er det flest kvinner som nå svarer at de definitivt skal se den. Men filmen scorer også godt hos menn.

Hvis filmen gjør det så godt som forventet, ligger den an til å få den beste premierehelgen siden «The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1» i fjor høst.

Og jeg tror jeg skjønner hvorfor den slår så godt an. Historien om Katniss Everdeen og Peeta Mellarks kamp for å overleve dødslekene, og samtidig finne hverandre, ser ut til å ha funnet en fin filmatisk balanse mellom emo-kjærlighetshistorie og ordentlig spenning i et visuelt miljø som føles ganske friskt.

Dessuten er hovedrolleinnehaver Jennifer Lawrence et lite funn, noe hun også beviste til fulle i «Winter’s Bone».

Slashfilm rapporterer forresten også nå at de første reaksjonene til anmeldere og filmfolk begynner å komme inn etter forhåndsvisninger i Los Angeles. De fleste av disse er også svært positive, faktisk:

Her er forresten også et helt nytt klipp fra filmen: