Og prisen for årets mest upålitelige fortellerstemme går til … Vel, den går vel høyst trolig til en av karakterene i David Finchers «Gone Girl», men hovedfigurene i Showtimes nye drama «The Affair» må få en pallplassering.

Serien starter opp på HBO Nordic i dag, men har fått veldig lite oppmerksomhet i Norge så langt.

Noe som er litt merkelig, all den tid dette er en spennende og velskrevet dramathriller, med «The Wire»-helt Dominic West og Ruth Wilson (Alice i «Luther») i hovedrollene. Og at jeg nevnte «Gone Girl» i innledningen er ikke tilfeldig – første episode har nemlig mange paralleller til David Finchers kinoaktuelle film.

Det begynner forsåvidt tradisjonelt nok: Noah (West) er en ikke spesielt suksessrik forfatter og lærer, bosatt i Brooklyn med kona Helen (Maura Tierney) og fire barn. Han er en attraktiv fyr som ikke mangler tilbud fra andre kvinner, men Noah vet hvor grensene går. Selv om stadige forsøk på sex med kona blir avbrutt av masete unger.

affair4

Et par av kidsa er også i ferd med å nå tenåringsalder, med alt det innebærer av gothsminke og makabre påfunn. Stakkars Noah.

På vei til ferie i Montauk møter hele familien på den tydelig emosjonelt ustabile servitøren Alison (Wilson), og etter en dramatisk hendelse får hun og Noah øynene opp for hverandre. Klart hun vil prøve å forføre ham. Det kunne vi jo se på lang avstand!

Alison er seksuelt pågående, og lever i et forhold med en mann som tilsynelatende er voldelig. Dermed blir det også logisk for oss at Noah kommer til å takke ja til hennes tilnærmelser etter hvert – menn er som kjent svake, og har et grunnleggende behov for å beskytte utsatte kvinner (særlig kvinner som er så vakre som Alison).

gallery

Bare at dette ikke er en serie som aksepterer slike klisjeer uten videre.

Sånn cirka midtveis får vi vite at Noah forteller historien om hvordan de møttes til en etterforsker. Og når Noah er ferdig med sin historie, er det Alisons tur til å gi sin versjon. Hun har en helt annen oppfatning av hendelsene som ledet opp til at de fant hverandre, for å si det pent.

Dessuten virker hun langt mer troverdig (i første episode, i hvert fall).

Det er en trykket stemning i bunnen her som gir følelsen av at serien ikke bare forteller historien om en utenomekteskapelig sammenkomst, men at det også har skjedd en forbrytelse. Nøyaktig hva denne forbrytelsen er må vi imidlertid gjette på. Kanskje ikke tittelen «The Affair» henviser til utroskapen i det hele tatt, men snarere er noe helt annet.

Når man bare har sett én episode er det såklart umulig å gjøre en fullgod kvalitativ vurdering, men det fortellermessige grepet er i hvert fall så smart og elegant at jeg tror de fleste som holder ut hele første episode kommer til å ville være med videre. Dette er også et rammeverk som gir mulighet til å utforske ganske dype spørsmål rundt virkelighetsoppfatninger og historiefortelling.

Og ikke minst pirrer mysteriet – selv om vi ikke vet nøyaktig hva det går ut på ennå.

«The Affair» er lagd av Sarah Treem og Hagai Levi, to av hjernene bak HBOs stadig undervurderte «In Treatment», og skal gå i ti episoder fram mot jul.

Første episode av «The Affair» ligger nå tilgjengelig på HBO Nordic.