I Hollywood er det jo skrekkelig vanlig at to filmer med liknende tematikk har premiere omtrent samtidig.  «A Bugs Life» og «Antz», begge om insektkolonier, kunne ses med få måneders mellomrom i 1998. I 2001 hadde filmselskapenes fokusgrupper åpenbart funnet et behov for grønne monstre, for da dukket «Shrek» og «Monsters Inc» opp.

Siden kom to filmer om Truman Capote omtrent samtidig, og i fjor var det åpenbart pulevenner som var det store buzzordet blant Hollywoods manusforfattere.

Hvorfor det er slik drøfter vi i artikkelen det er lenket til over, men litt småmorsomt er det i hvert fall at vi nå er i ferd med å få et hjemlig eksempel på det samme. Her til lands planlegges det nemlig to filmer om…. Petter Wessel Tordenskjold!

Det er Screen Daily som først meldte om saken.

Det ene prosjektet skrives av Erlend Loe, og har Motlys og produsent Yngve Sæther med på laget. Filmen skal spilles inn i 2013, med islandske Dagur Kari i registolen. Såvidt vi kan forstå av Screen Daily-saken er det imidlertid flere danske aktører med på prosjektet, blant annet produsent Lars Bredo Rahbek.

Problemet er uansett at superprodusent John M. Jacobsen («Max Manus», «Trolljegeren») og «Hodejegerne»-regissør Morten Tyldum bare noen måneder tidligere kommer til å ha premiere på sin Tordenskjold-film.

Det liker Jacobsen dårlig:

– Jeg tror ikke at markedet er stort nok for to filmer med samme tema, sier han til NRK.

Erlend Loe er ikke uten videre enig i den saken:

– Det er jo de som finansierer filmene i begge land som må avgjøre om det er plass til begge. Det er en brutal konkurranse som vi ikke vet om vi vinner eller taper. Men vi har jo fortsatt så dårlig selvtillit som nasjon at vi må tvilholde på det vi har av helter, sier Loe.

Men hvem i huleste var nå denne Tordenskjold igjen, som det nå plutselig er så massiv interesse for?

Tja, født i Trondheim 1690, rømte til København som 14-åring og fikk kjapt apetitt på livet på båt. Gikk fra å være skipsgutt til å ta militær utdanning, var en jævel på sjøslag (av begge typer, tenker jeg) og er mest kjent for seieren ved Dynekilen som gjorde at svenskekongen måtte droppe invasjonen av Norge.

Takk til Wikipedia!

For øvrig kommer kanskje slutten til å bli noe merkelig. Ifølge Wikipedia døde nemlig Tordenskjold i duell da sekundanten som skulle komme med pistolene ikke dukket opp. Tordenskjold og hans motstander,  Jacob Axel Staël von Holstein, måtte da slåss med de våpnene de hadde – noe som ble en enkel match for von Holstein som hadde en kampkårde, mens stakkars Petter Wessel Tordenskjold bare hadde en pyntekårde tilgjengelig.

Jaja. Kanskje Erlend Loe og John M. Jacobsen også kan gjøre opp ved hjelp av en duell? Forslaget er herved lansert.