Det skjer ikke ofte at Hollywood gjenskaper norske filmer, så vi har imøtesett den annonserte remaken av 2010-hiten «Trolljegeren» med en viss entusiasme.

Nå er det imidlertid på det rene at filmen ikke blir noe av. Opsjonsrettigheten til å utvikle en ny, engelskspråklig film basert på Andre Øvredals mockumentary har utløpt, bekrefter den norske filmskaperen overfor filmnettstedet Birth Movies Death.

 

Ville utvide

Det var regelrett rift om remakerettighetene til «Trolljegeren» etter at den gikk sin seiersgang på sjangerfilmfestivaler for fem år siden, og til slutt endte de hos produksjonsselskapet 1492 Pictures, eid av «Hjemme alene»– og Harry Potter-regissør Chris Columbus.

Han ville riktignok ikke regissere selv, men satte for tre år siden bort jobben til en britisk skrekkfilm/actionregissør ved navn Neil Marshall, som på det tidspunktet hadde vakt oppsikt i bransjen med den fantastiske «Blackwater»-episoden av «Game of Thrones» (den med det store slaget i King’s Landing).

Marshall kom etterhvert med noen interessante hint om at han ville utvide universet rundt trolljegerne i den norske fjellheimen, og sette sitt eget stempel på filmen istedet for simpelthen å lage en scene-for-scene-kopi av filmen med engelskspråklige skuespillere.

Neil Marshall. Foto: Lindsey8417 (CC BY SA 3.0)
Neil Marshall. Foto: Lindsey8417 (CC BY SA 3.0)

 

Ble for opptatt

Siden har det blitt stille om prosjektet, mens regissøren stadig fikk nye, prestisjefylte regioppdrag på ambisiøse tv-serier som «Constantine», «Black Sails», «Hannibal» og «Westworld». Han lagde etterhvert også en ny «Game of Thrones»-episode: «Watchers on the Wall» fra den fjerde sesongen.

Muligens er det dette som er årsaken til at det aldri ble noen trolljeger på ham, spekulerer Øvredal overfor Birth Movie Death (han har selv bare solgt utviklingsrettighetene til filmen, sammen med produsentene i Filmkameratene, og ikke hatt noe eget engasjement i remaken).

– Jeg leste på nettet at Neil Marshall var koplet på som regissør og tenkte OK, det kan jeg stille meg bak, men så skjedde det bare ikke. Jeg antar at rett etter at han signerte på «Trolljegeren» ble han for opptatt med «Game of Thrones», og at det var det som stoppet det, sier Øvredal, som på nyåret er kinoaktuell igjen i Norge med den prisbelønte, amerikanske skrekkfilmen «The Autopsy of Jane Doe» og har planer om en fantasyfilm satt til norsk natur.

 

Flere remakes på gang

La oss legge til at det er veldig, veldig vanlig at noen kjøper opsjonsrettighetene til utvikling av film basert på en bok eller annen film uten at det blir noe av. Og at det nå formodentlig er fritt fram for Filmkameratene å selge «Trolljegeren»-rettighetene til andre som måtte være interessert.

Og så er det flere andre norske remakes på gang der borte i Trump-land. «Pulp Fiction»-produsent Michael Shamberg er med på norske Paradox‘ og Hans Petter Molands remake av actionkomedien «Kraftidioten» med Liam Neeson i hovedrollen som brøytebilsjåfør.

Bryan «Walter White» Cranston og Mila Kunis er koplet på en remake av «Arme Riddere», mens Jonah Hill og Emma Stone skal spille hovedrollene i en amerikansk versjon av tv-serien «Maniac».

Og Espen Sandberg og Joachim Rønning kjøpte for et par år siden de amerikanske remakerettighetene til den Nini Bull Robsahm«Amnesia», men er siden blitt opptatt med hvert sitt kjempeprosjekt, så vi holder ikke pusten mens vi venter på den.