Klar for litt vill Han Solo-spekulering?

Regissøren på den kommende Star Wars-filmen om Han Solos unge år, Ron Howard, tvitret akkurat et bilde av en gruve-inngang. Sammen med ordet «spicey».

Det gir fansen (inkl. oss) tro på at filmen vil inneholde en dramatisering av en av de mest omtalte, men aldri fullt ut forklarte, bittesmå detaljene fra originalfilmen «Star Wars: A New Hope» (1977).

Nemlig «the Kessel run», som vår alles favoritt-romsmugler skryter av å ha gjennomført «på bare 12 parsecs».

På et helt annet tidspunkt i filmen – i jawaenes fangenskap på sandcrawleren – nevner nemlig C3PO at hvis R2-D2 ikke oppfører seg, vil de begge bli sendt «til krydder-gruvene på Kessel».

Ahaaa!

Forvirringen om enheten

Skru tiden tilbake til nittitallet, da folk flest ble sluppet løs på internett, og dette var et av de mest omdiskuterte temaene i alskens Star Wars-forum:

Hva mener Solo med at han har gjennomført «the Kessel run» på 12 parsecs?

En parsec er nemlig ikke en tidsenhet, men en lengde-enhet (noe vi mistenker at George Lucas var fullstendig uvitende om da han skrev manuset, og først og fremst var ute etter fint-klingende begreper).

Konsensus ble etterhvert at det ikke dreier seg om et race, men en rute, som Solo i sitt skip Millennium Falcon – muligens på grunn av dets avanserte navigasjonssystemer – klarte å forsere mer effektivt enn noen annen.

Verifisert av Lucas

Teorien ble endelig verifisert av Lucas i 2011, på kommentarsporet til bluray-utgivelsen av «A New Hope».

De tolv parsec-ene ble også nevnt som en gammel vandrehistorie ovenfor Solo i «The Force Awakens» (2015):

Og kryddergruvene som Solo antakelig smuglet kontraband fra, ble nevnt igjen i animasjonsserien «Star Wars Rebels» (og før det i flere bøker som ikke lenger regnes som kanon).

Hva slags krydder det dreier seg om, som er verdt å smugle gjennom hyperrommet, er ikke godt å si. Men det bør smake godt, for å si det sånn.

Trøblete

Han Solo-filmen, som kommer i 2019, blir for øvrig den andre, moderne spin-off-filmen fra «Star Wars»-universet etter «Rogue One» (2016). Den har hatt en trøblete tilblivelse, etter at de opprinnelige regissørene – Phil Lord og Christopher Miller, paret bak «The Lego Movie» (2014), ble uenige med Lucasfilm om den kreative prosessen og tok sine hatter og gikk.

Det er Alden Ehrenreich («Hail, Caesar!») som spiller hovedrollen. Woody Harrelson har rollen som Solos eldre mentor i kryddersmuglings-gamet, Donald Glover fra «Atlanta» spiller kompisen Lando Calrissian, en annen kjent figur fra originaltrilogien, og Chewbacca er selvsagt med, med finske Joonas Suotamo inne i pelsdrakta.

Emilia Clarke, dragedronninga fra «Game of Thrones», har også en rolle.