Hva gjør man når en hel generasjon med barn heller vil sitte inne og spille dataspill enn å gå på kino og se på film?

Vel, om det virkelig er et realistisk problem, skulle man tro at Disney langt på vei har funnet en slags løsning: Du lager rett og slett en animasjonsfilm som handler om nettopp dataspill.

I «Wreck-It Ralph» får vi møte en dataspillfigur med samme navn (med stemmen til John C. Reilly) som ikke lenger gidder å holde seg til sitt eget spill i dataspilluniverset. Han er nemlig skurken i spillet, og savner det å bli elsket like mye som helten i spillet, Fix-It Felix (Jack McBrayer)

Når et nytt førstepersons skytespill entrer markedet, ser Wreck-It Ralph sitt snitt til snike seg inn i spillet for å vinne en medalje – og dermed potensielle nye tilhengere. Men når man heter noe sånt som Wreck-It Ralph, er det nesten gitt at han klarer å rote det til: I stedet for å redde dagen, slipper han løs en superfiende som truer alle de andre dataspillfigurene i dataspilluniverset.

Utover i filmen får vi møte en lang og variert rekke velkjente og etablerte spillfigurer, som Sonic, Bowser og Q-Bert. Men spesielt en fyr glimter med sitt fravær, og det er ingen hvemsomhelst: Hvor er Mario?

Ifølge Total Film vil verken Mario eller broren Luigi bli å se i filmen, til tross for at deres erkefiende Bowser er på plass. Ifølge Disney-produsent Clark Spencer har det sin naturlige forklaring:

– Det vanskeligste var å finne en rett måte å bruke en figur som Mario på. Han måtte vært en organisk del av filmen, vi hadde ikke bare lyst til å plassere ham inn i handlingen. For Bowser sin del fant han sin naturlige plass som en del av Bad Anon-gruppen. Men for Mario kunne vi ikke komme på en rett måte å inkorporere ham i filmen, derfor valgte vi å ikke gjøre det.

Når man bruker såpass kjente merkevarer som det spillfigurer ofte er, måtte filmskaperne rette seg etter endel svært fastsatte regler. Om disse ikke ble fulgt, ville de risikert å ikke få lov til bruke figurene – noe som nesten skjedde med Sonic:

– Vi hadde en scene der vi ville at ringene skulle falle ut av Sonic. SEGA sa at den eneste måten det kunne skje på, var om han falt overende, noe vi ikke hadde gjort i den scenen – derfor gikk vi tilbake og animerte om hele scenen, sier Spencer.

Hmm … mon tro hvor ringene ramlet ut fra i den originale scenen? Uansett, «Wreck-It Ralph» er på god vei til å bli ferdig til USA-premieren i november, og ifølge Total Film er det Skrillex som står for noe av musikken. Det er ganske langt unna den foretrukne komponisten Pixar bruker i en rekke av sine filmer, sindige Randy Newman.

Filmen har fått norsk premieredato 8. februar neste år, da under navnet «Rive Rolf». Lenge leve ord delings reglene!