Emmy-nominasjonene har komt og gått, og selv om vi er glade på «Game of Thrones», «Breaking Bad», «Orange is the New Black», «Fargo» og «True Detective» sine vegne, så er det fremdeles noen vi skulle ønske hadde vært med likevel.

Selvsagt, vi er fullstendig klar over at det ikke er plass til alle vi elsker hver gang. Slik er det bare. Av og til så må «Game of Thrones» tape for «Breaking Bad» (som kan skje i år igjen), av og til så må Lena Dunham i «Girls» tape for Julia Louis-Dreyfus i «Veep». Det er helt greit.

På den andre siden, Jon Cryer vant beste mannlige komedieskuespiller for «Two and a Half Men» så sent som i 2013, og Helen Hunt vant tre år på rad for sin rolle i «Mad About You».

Med andre ord: Noen ganger tar Emmy-akademiet rett og slett feil. Og her er de vi mener godt kunne ha vært der i stedet.

Mads Mikkelsen

«Hannibal», beste dramaserie

Først og fremst, «Hannibal». Ikke bare er serien noe av det mest visuelt sofistikerte på tv-skjermen for tiden – spesielt fra en amerikansk nettverkskanal – men Mads Mikkelsen, Mads Mikkelsen, Mads Mikkelsen.

Hans portrett av Hannibal Lecter overgår Anthony Hopkins sjangerfanging – og klarer i samme slengen å forklare den gamle mannen vi så på 90-tallet, uten å gå i fella med at alt må kryssrefereres til filmen hele tiden. Lecter er nå en dyptgående figur, og ikke bare en gammal gubbe med hint til flere dimensjoner.

Grunnen til at serien ikke får nominasjoner er enkel. Det er ekkelt, det er sjanger-tv (skrekk og thrillere har sjelden gjort det veldig bra i Emmy), og det handler om en mann som spiser andre mennesker. Det er noe som Emmy-akademiet – med en gjennomsnittsalder rundt det samme som Oscar-akademiet, 60+ – ikke helt har sansen for.

Det ser man også blant de amerikanske tv-seerene, som hovedsaklig ligger i aldersgruppen 18-24 – som er gruppen TV-kanalene helst vil ha, men ikke akkurat den gruppen de som stemmer på Emmy kan identifisere seg med.

Burde ta plassen til fordel for: «Downton Abbey». Helt alvorlig – den fjerde sesongen har tapt seg mye.

Vi gråter for «Hannibal»:

Ugly Crying, Dawsons Creek.
Jeg skammer meg også litt fordi maten ser så god ut…


orphanblack_071713_1280

Tatiana Maslany, beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie

Tatiana Maslany spiller ikke bare én rolle i «Orphan Black», hun spiller fem. Og det blir stadig flere etterhvert som den mystiske BBC America-serien utvikler seg. I samme slengen er hun heller ikke det samme mennesket, men et lite kobbel av flerdimensjonale mennesker som reagerer på de rare hendelsene rundt seg.

Den stadig utvidende labyrinten med merkelig teknologi og finurlige figurer, som er sci-fi på den måten det kanskje er mest spennende – i nær framtid, med spørsmål om vår egen samtid. Tatianas mangefasetterte figur står i sentrum for alt dette.

I Norge kan du se serien på TV2 Sumo, HBO Nordic og Netflix. Serien ble nylig fornyet for en tredje sesong som kommer til neste år.

Burde ta plassen til fordel for: Claire Danes i «Homeland». Vanskelig felt, her er det rett og slett «hun har fått den før» som er tanken.

Vi gråter for Tatiana:

Ugly Crying, Homeland.
Men… klonene….


Episode 102

Michael Sheen, beste mannlige hovedrolle i en dramaserie

Det er kjempeflott at Lizzie Caplan fikk en nominasjon for sin rolle i «Masters of Sex», men i Emmy burde begge skuespillerne – som sine figurer i tv-serien – være et radarpar, et team, en enhet. Michael Sheens nydelige underspilte Bill Masters fortjente en plass.

Alt i alt er den egentlig selvskreven på den totale dramalisten også, men det er Michael Sheen vi er mest lei oss for. I motsetning til mye periode-tv klarer den å være nyansert og sexy midt oppi all 60-talls-staffasje og -kostymer – og sentralt for dette er Sheens figur.

Bills utfordrende syn på kjærlighet og sex, midt i hans eget turbulente liv, er gripende , morsomt og sterkt – og velspilt av britiske Sheen. I Norge kan serien sees på HBO Nordic, andre sesong starter den 14. juli.

Burde ta plassen til fordel for: Jeff Daniels i «The Newsroom». Jada, vi vet at du kan spille sint mann nå.

Vi gråter for Michael Sheen:

Ugly Crying, Supernatural.
Aktiver brødregråting!


Orange

Nesten alle i «Orange is the New Black», beste kvinnelige birolle i en komiserie

Taylor Schilling er god, men hovedsaklig er figuren Piper Chapman med i denne serien som en unnskyldning for å gi en enorm rikdom av andre skuespillere og historier plass på TV. Cirka én per episode, faktisk.

Og selv om Kate Mulgrew er en fantastisk tilstedeværelse som Red, så er minst halvparten av skuespillerene gode nok til denne prisen. Vel har Natasha Lyonne, Uzo Aduba, og Laverne Cox fått ventepølsenominasjonen for Beste Gjesteskuespiller, men de kunne like så godt ha vært biroller. Her er det mange nyanser!

Det er forresten like greit at dette bare omhandler sesong 1 av serien. Samira Wileys tysksnakkende bakgrunn, Yael Stones hjerteskjærende sannhet, og Michelle Brooks sarte Taystee vil nok spille hardt inn til neste år. Serien fikk nylig sin andre sesong på Netflix.

Burde ta plassen til fordel for: Julie Bowen i «Modern Family». Kom igjen da!

Vi gråter for fengselsgjengen:

Ugly Crying, Modern Family.
Hvorfoooooooor!?.


redviper

Pedro Pascal, beste mannlige birolle i en dramaserie

En mann så sexy at han inspirerer nettsamfunn der heterofile «kommer ut av skapet» om de hadde fått sjansen med akkurat Pedro Pascal, må jo bety noe. Hans Oberyn Martell, beviset på at figurer kan være både «fighters» og «lovers», er en drevet kraft i «Game of Thrones».

Han tok mye plass i den fjerde sesongen, hvor han ble venner med alle figurene fansen elsker, og fiender med alle skurkene som fansen elsker – det er som om han var skrevet for å røre borti hjertene våre.

Til neste sesong får vi se mer av Martell-familien, da sesong 5 vil ta turen til hans hjemland, Dorne – som spilles inn i Spania for øyeblikket. I Norge er serien tilgjengelig på C-More Series og HBO Nordic.

Burde ta plassen til fordel for: Jon Voight, «Ray Donovan». Greit, han er kanskje det beste ved den serien, men likevel – Pedro <3 Vi gråter for Pedro:

Ugly Crying, Spider-Man.
Med stort ansvar kommer mye gråting.


7861373.bin

«The Americans», beste dramaserie

Spenningsthrilleren satt til 80-tallet spiser av amerikanerenes paranoia. Hva om russerene plantet indoktrinerte spioner i landet, som snakket, lignet og oppførte seg fullstendig som om de var frie landsmenn?

Resultatet er «thriller» i ordets rette forstand, og «The Americans» klarer å fange summingen av den kalde krigen samtidig som den leker med både amerikanske forstadsfordommer og russerenes kalde front.

I Norge kan serien sees på TV6, som forhåpentligvis snart begynner med andre sesong. En tredje sesong ble bekreftet av FX i april.

Burde ta plassen til fordel for: Igjen, «Downton Abbey». Men «House of Cards» om jeg måtte velge en nummer to.

Vi gråter for «The Americans»:

Ugly Crying, Walking Dead.
Walking Cried!


Av alle som ikke er nominert, hvem synes du burde få en Emmy?