Doktor hvem? (Spør du kanskje.)

Doctor Who! (Så, klart!)

Nå må jeg riktignok innrømme at svaret ikke var «så klart» for meg heller, for noen måneder siden. Jeg hadde selvsagt hørt om denne britiske kultserien, og jeg husker jeg så et par episoder av 2005-sesongen da den gikk på NRK2 back in the days.

Jeg har også tidvis tenkt at jeg må sjekke den ut, sette meg inn i den.

At dette er noe jeg ville like. Men det har blitt med tanken, for i mylderet av serier som «må sees», havner den stort sett et sted midt på lista.

Det tror jeg imidlertid at det er på tide å gjøre noe med nå.

For jeg har skjønt at skal jeg bli engelsk på «ordentlig», så må jeg plukke opp minst et par referanser om TARDIS, Dalekser og ikke minst hvem som er den beste doktoren og hvorfor.

Det siste punktet er kanskje det viktigste – og det mest omdiskuterte.

Grunnen til at «Doctor Who» har kunnet holde på så lenge, og stadig fornye seg og føles relevant og interessant for nye generasjoner, er nemlig fordi Doktoren stadig reinkarneres og dermed erstattes av en ny skuespiller som gir karakteren en ny personlighet og en ny væremåte.

Nå hadde riktignok serien en lengre «pause» mellom 1989 og 2005 (med unntak av en spillefilm i 1996) på grunn av lave seertall, men BBC hevder den aldri var kansellert for godt, og siden Doktoren gjenoppstod i Christopher Ecclestons tolkning midt på totusentallet har verdens lengstlevende science fiction-serie igjen blitt et globalt superfenomen.

Så stor er faktisk serien, at dagens doodle fra Google er tilegnet serien(og den er kul og interaktiv, så sjekk den ut!).

googlecouk

Her i Storbritannia er helgas jubileumsepisode årets største begivenhet. Glem Kongefamilien, glem Beatles, glem London-OL og glem for all del Stonehenge.

Det er nemlig «Doctor Who» som er britenes største og mest verdsatte nasjonalskatt, og jeg tror ikke det har gått en dag siden jeg flytta hit i sommer at det ikke har vært en aller annen nyhet om femtiårsfeiringen i avisene og på TV.

Og i morgen er altså dagen kommet: Britene vil benke seg foran «The Day of The Doctor» på BBC, eller ta turen til en av de mange kinoene som viser episoden i 3D.

Hos dere i Norge setter også Oslo kino opp episoden på to ulike tidspunkter lørdag kveld, et veldig kult tiltak.

Så gjenstår det bare å se, da, om det blir Matt Smith eller David Tennant som redder dagen.

 

LES OGSÅ:

Sherlock lever! Her er første bilde fra tredje sesong av BBC-favoritten

sherlock