Nå tenker jeg Julian Assange gliser ekstra ekstra bredt til morgenkaffen (antar at han drikker endel kaffe der han sitter i Ecuadors ambassade i London).

Den småkontroversielle filmen om ham og Wikileaks, titulert «The Fifth Estate», får nemlig den verste publikumsmottakelsen noen bredt lansert film har fått i USA så langt i år.

Filmen åpnet i 1,769 saler i USA i helgen, men klarte bare å tjene inn stakkarslige 1,7 millioner dollar, ifølge The Hollywood Reporter.

Produsentene i Dreamworks innrømmer at de er skuffet over tallene, men viser til at filmen tross alt gjør det noe bedre i de store byene (et bredere lag av amerikanere, og særlig de som bor i konservative stater, ser imidlertid ut til å bry seg filla om Wikileaks og Assange).

At Assange, som har vært en høylytt motstander av filmen, klapper seg selv på skuldra for dens ublide skjebne er det vel liten tvil om (han er flink til å rose seg selv).

Så får heller ettertiden vise om Wikileaks’ lekkasje av filmens manus og deres motprogrammering med å tilby Wikileaks-dokumentaren «Mediastan» gratis hadde noen innvirkning i det hele tatt.

I Norge var helgens store premiere Erik Poppes «Tusen ganger god natt», som trakk 9 798 publikummere.

Jeg aner ikke hva produsentene i Paradox/Zentropa hadde forventet – på den ene siden kan man jo si at det er noe skuffende for en film som har store internasjonale stjerner og som har fått gjennomgående gode kritikker (Aftenposten kalte den «årets beste norske»).

På den annen side appellerer den vel først og fremst til et voksent publikum i både tematikk og skuespillervalg. Og voksne publikummere er generelt ikke SÅ opptatt av å se filmer tidlig.

At en trailer for filmen – generelt ansett å være en films viktigste markedsføringsverktøy, særlig blant unge – ikke ble sluppet før snaue to uker før premieren sier kanskje sitt?

Det må også nevnes at filmen definitivt er rettet mot et internasjonalt publikum, og til syvende og sist vil vel graden av lønnsomhet avhenge av mottakelsen utenfor Norge.

Poppes forrige film, «deUsynlige», ble totalt sett av i overkant av 100 000 publikummere.

Mye har vært skrevet om det svake norske filmåret i år, men et lyspunkt er i hvert fall at «Gåten Ragnarok» holder seg bra. I sin tredje helg ute ble den sett av 22 955 besøkende, og kommer derfor til å runde totalt 200 000 besøkende med letthet.

Selv var jeg litt spent på hvordan Paul Greengrass«Captain Phillips» kom til å gjøre det i Norge, siden historien var langt mer kjent i kapteinens hjemland USA.

16 397 besøkende så den første helgen, og det ser ut til å være helt på linje med de amerikanske tallene (der den dro inn 17 millioner dollar).

Her finner du hele den norske kinolista.