Amerikanske Patrick Read Johnson har nesten laget ferdig en film som heter «5-25-77».

Om du drar kjensel på den tallrekken, er det ganske sikkert at dette også er en film for deg: 25. mai 1977 var nemlig den amerikanske premieredatoen for den aller første «Star Wars»-filmen, og utgangspunktet for spillefilmen er Johnsons selvbeskrevne tilværelse som «den aller første «Star Wars»-fansen.»

Filmen skildrer Johnsons tidlige ambisjoner om å bli en filmskaper, en reise som åpenbart fortsatt pågår for fullt. Konseptet kan kanskje minne litt om «Fanboys», og skal vi tro traileren inneholder også «5-25-77» minst like mange referanser til den mer nerdete delen av populærkulturen.

Om du drar kjensel på skuespilleren som skildrer en ung «Pat» er ikke det så rart: John Francis Daley er for evig knyttet til Paul Feig og Judd Apatows fantastiske (og altfor lite sette)  tv-serie «Freaks & Geeks». Siden denne filmen ble spilt inn for noen år siden, har Daley gjort stor suksess som manusforfatter – blant annet sto han bak «Horrible Bosses».

Når vi sier at filmen nesten er ferdig, er det fordi Johnson trenger litt mer penger for å ferdigstille hele greia. For å klare dette har han ikke bare laget en innsamlingsaksjon på nettet, men han har også lagt ut på en lang reise gjennom USA for å vise fram en uferdig klipp av filmen for et nøye utvalgt publikum.

Dette er en prosess som har pågått i noen år. Allerede den 25. mai 2007 – 30-årsdagen for den første «Star Wars»-visningen – ble en tidlig versjon av «5-25-77» vist for et publikum på «Star Wars Celebration IV» i Los Angeles, til full jubel.

Men nå er altså Johnson ute på veien for et siste framstøt, og jaggu er ikke denne roadtripen såpass interessant at også den blir en egen film i dokumentaren «Heart of Dorkness». Her følger et filmcrew Johnson på jakten etter penger, støtte og livsviktige tilbakemeldinger fra filmens målgruppe.

Det er ikke mye penger Johnson ber om, og allerede er over halvparten av de 30.000 dollarne samlet inn. Kjenner vi nerdekulturen rett, blir det neppe noe problem å hente inn resten også.

Tidligere i sommer var Johnson forøvrig på besøk i kjelleren til Harry Knowles, og det er jo sannelig verdt en liten titt: