Danske Ole Bornedal holder for tiden på med innspillingen av den storslåtte tv-serien «1864», der norske Jakob Oftebro har en av hovedrollene.

Den mye omtalte serien tar for seg slaget ved Dybbøl, og skal etter planen dukke opp på tv-skjermene til høsten neste år.

Det ikke alle vet, er at det samtidig jobbes med en filmutgave av «1864». Også der er Bornedal bak kameraet, men til forskjell fra tv-serien blir ikke filmen danskprodusert.

LES OGSÅ: Se de første bildene fra Ole Bornedals historiske dramaserie «1864»

Bornedal under opptakene av tv-serien «1864».

Bornedal har skrevet manus til filmen og forberedt produksjonen sammen med Miso Film, men Det danske filminstitut (DFI) har nå stukket en kjepp i hjulet til produksjonen ved å ikke gi den støtte, forteller Bornedal til Ekstra Bladet.

Jeg finder det fuldstændigt rasende absurd, at filminstituttet nægter at støtte vores film «1864». Der sad en eller anden i panelet, som jeg ikke anede, hvem var, og personen sagde: Jeg kan ikke lide slutningen på din film.

Filmskaperne søkte om støtte til «1864» via den danske markedsordningen, som bidrar med støtte til filmer som konsulentene mener har potensiale til å bli store kinosuksesser (med andre ord: filmer som kan spille inn produksjonsutgiftene).

DFI var ikke overbevist om at det var tilfelle med «1864», ettersom de fleste dansker allerede vil ha fått med seg historien når den ruller over danske tv-skjermer. Filmen forventes nemlig å komme på kino først året etter tv-serien, i 2015.

DFI pleier normalt ikke å forklare sine avslag, men i dette tilfelle er åpenbart en forklaring på sin plass. Claus Ladegaard, ansvarlig for «prosjekt og utvikling hos DFI, har nemlig tatt bladet fra munnen:

På markedsordningen skal filmen have et stort publikumspotentiale, og på konsulentordningen, hvor den også har fået afslag, skal den have en høj kunstnerisk kvalitet. Og her har der altså været to uafhængige vurderinger, som mener, at filmprojektet ikke har de kvaliteter, der skal til.

Eftersom DFI har valgt å ikke støtte «1864»-filmen, betyder det teknisk sett at filmen blir norsk ettersom Det norske filminstituttet allerede har valgt å støtte filmen (riktignok bare med to millioner kroner).

Selv om dette kan oppfattes som en ren teknikalitet, kan det fort få konsekvenser for filmen dersom den blir en suksess internasjonalt på festivaler og kinoer. Planen er at «1864»-filmen skal stå klar til filmfestivalen i Berlin februar 2015, og der vil filmen bli oppfattet som norsk takket være den norske støtten.