Tredje sesong av «Homeland» er ved veis ende, og igjen sitter svært mange med blandede følelser. Noen av dem vonde, med tanke på det som skjedde i sisteepisoden.

Men noen av dem også gode, ettersom det nå er mulig for serien å bevege seg over i et helt nytt – og kanskje etterlengtet – spor.

Om du ennå ikke har sett sisteepisoden, bør du definitivt slutte å lese her og nå. Denne teksten er nemlig stappfull av spoilere.

For sikkerhets skyld: Spoilere!

spoiler

Sånn, da skulle alle være trygge.

Bortsett fra Nicholas Brody, som etter tre sesonger med en rimelig turbulent tilværelse endelig fikk sin ro. Dinglende fra en heisekran midt på en offentlig plass i Teheran. Auda.

Brodys dødsfall kom sikkert sjokkerende på de aller fleste, men serieskaperne har syslet med tanken om å ofre en av seriens hovedkarakterer lenge.

Faktisk hadde de planer om å la ham forsvinne ut av serien allerede i første sesong, men Showtime satte effektivt foten ned for det.

– Vi visste at Brody aldri kom til å overleve denne sesongen. Karakteren har vært en så viktig del av serien. Tittelen på seriefinalen, «The Star», hadde flere betydninger, og han var defintivt en av seriens to stjerner. Å miste en karakter på den måten er smertefullt, sier serieskaper Alex Gansa til Entertainment Weekly.

brod

De siste minuttene av sesongavslutningen tok oss fire måneder frem i tid, der en slags ro har lagt seg etter de dramatiske hendelsene i Iran. Saul Berenson er tilsynelatende lykkelig i privat sektor, mens Carrie Mathinson begynner å nærme seg termin – en situasjon som skremmer henne mer noe annet.

Og der står vi, med blankere ark enn noen gang tidligere i «Homeland», og undrer oss over hva som kan skje i den kommende fjerdesesongen.

La oss se litt på seriens mulige veier videre:

 

Med Brody ute av verden, kan Carrie begynne å fungere «normalt» igjen

Brody har hele veien hatt et godt grep om Carries hjerte, tidvis også hjerne. Med mindre «Homeland» drar en «Prison Break» og Brody likevel lever, kan Carrie potensielt handle litt mer rasjonelt i sin nye jobb som CIA-stasjonssjef i Istanbul.

Alex Gansa sier til Entertainment Weekly at manusforfatterne ikke har tenkt så mye over hva som kommer til å skje i en kommende fjerdesesong ennå.

– Vi leker litt med tanken på å vise Carrie som gjør hva hun er opplært til – og det er å operere som agent i utlandet. Det føles som et interessant sted å starte en diskusjon.

 

Hva skjer med barnet?

Om Carrie i det hele tatt reiser til utlandet: Hun er tross alt bare én måned unna å føde Brodys barn, en situasjon hun altså er svært lite klar for eller lysten på.

De siste scenene legger opp til at Carrie godt mulig gjør alvor av planene om å adoptere eller sette bort barnet. Skjer det internt i familien behøver det heller ikke framstå som en altfor ille avgjørelse – og barnet vil ikke være «i veien» for en videre actionfylt karriere og «Homeland»-fortsettelse.

Som vi tidligere har sett i blant annet «Dexter», behøver imidlertid ikke små barn i tv-serier påvirke handlingen i stor grad. Men at Carrie skal sette sitt liv i fare med et lite barn ventende på utenriksstasjonen, er vel heller usannsynlig.

 

Hvor kommer følelsene våre (og Saul) inn i bildet?

Med Brody ute av bildet, betyr det mest sannsynlig at Sauls rolle i privat sektor (om han da ikke vender tilbake til CIA) kan få en interessant plass i historien. Verken vi eller Carrie har råd til å miste Saul (hadde ikke spin-off-serien «Better Call Saul» allerede vært opptatt, kunne den forøvrig fungert glimrende også her).

Quinn, forøvrig, blir vel garantert en av følgesvennene Carrie håndplukker med seg videre.

Men ser vi på det fra den lyse siden, betyr det samtidig en definitiv slutt på historielinjen om Brodys familie. Og da spesielt den lett gnålende datteren Dana og hennes problemer av svært lite nasjonal karakter, som mange mente tok litt for mye skjermtid i første halvdel av tredjesesongen.

 

Hvem blir skurken nå?

Sauls langsiktige plan om å plassere CIA-overløperen Majid Javadi tett på det iranske maktapparatet lyktes, og ga helt på tampen av tredjesesongen også politiske resultater.

Er Irans skurkerolle dermed også kjørt, eller vil den indre kødden i Javadi kunne skape mer krøll?

«Homeland» trenger uansett en skurk i en skurkestat også i fortsettelsen – og sjansen for at serien sporer seg inn på et Snowden-spor er vel heller liten. Istanbul ligger dessuten svært tett på Teheran.

 

Vi har store endringer i vente

Dette punktet er det ingen tvil om, noe også serieskaper Alex Gansa er åpen om i intervjuet med Entertainment Weekly:

– Det føltes litt som en seriefinale. Når du ser stjernen på slutten der, og skjønner at et sentralt forhold er over, er det hevet over enhvert tvil at serien må finne opp seg selv på nytt, eller starte helt fra scratch, i fjerde sesong.

 

Nå, hva tror du vi har i vente?