Til å være et nasjon som spretter champagnebrusen hver gang en landsmann eller -kvinne gjør seg bemerket i internasjonal underholdningsindustri har det vært forunderlig lite ståhei rundt det faktum at en norsk skuespiller har en rolle i «Star Wars: The Last Jedi».

Vi snakker ikke om noen nordmann som gjemmer seg inne i en stormtrooper-rustning og feier forbi i bakgrunnen med en skjermtid på et halvt sekund, eller noen annen marginal statistopptreden her.

Men en navngitt rollefigur med en utbrodert forhistorie i Star Wars-mytologien, opptredener i både spill og tegneserier, og som står i fokus i en lang og svært nervepirrende scene tidlig i fjorårets største film.

Jepp – Paige Tico, søsteren til fan-favorittkarakteren Rose Tico (Kelly Marie Tran) og svært selvoppofrende bombeflypilot for The Resistance, spilles av Veronica Ngo, som kom til Norge som båtflyktning på 80-tallet og vokste opp i en fosterfamilie på Lillehammer før hun i voksen alder flyttet tilbake til Vietnam der hun slo seg opp som filmstjerne.

Hun gikk både barne- og ungdomsskole i OL-byen, der medelevene husker henne under hennes egentlige navn, Ngô Thanh Vân og ofte møter henne på hennes hyppige besøk i sitt andre hjemland.

Det har ikke vært lett å få dama i tale – tro oss, vi har prøvd helt siden regissør Rian Johnson bekreftet hennes rollefigur på Twitter i juli i fjor.

Men nå har hun skypet med Dagbladet og bekreftet sin norske tilknytning.

– Jeg er norsk statsborger, og er veldig stolt av å være norsk. Jeg hadde nok ikke hatt selvtillit til å forfølge drømmen min uten det norske tankesettet. Jeg jobber her med norsk mentalitet, og er nok mer selvsikker og selvstendig enn andre vietnamesiske kvinner, sier hun til Dagbladet.

Hennes første skuespillerjobber var i vietnamesiske actionfilmer, før hun havnet i «Crouching Tiger, Hidden Dragon»-oppfølgeren «Sword of Destiny» i 2016, der hun muligens fikk anledning til å praktisere norsken sin med produsent Morten Tyldum. 

Det store Hollywood-gjennombruddet må sies å ha kommet i fjor, da hun i tillegg til Star Wars-rollen tok på seg skumle kontaktlinser for sin rolle i Netflix-filmen «Bright».

Overfor Dagbladet røper hun at hun gjerne kunne tenke seg å gjøre en rolle i en norsk film, og at hun drømmer om å flytte tilbake til Lillehammer når hun blir gammel.

– Jeg ønsker å bli pensjonist i Norge. Jeg vil dra tilbake til Lillehammer, åpne en kafé og bli der. Det er planen min, sier hun.

«The Last Jedi» kommer snart på video, og da skal det være en lang rekke slettede scener i bonusmaterialet. Bluray-utgaven ser ut til å være i salg i Norge fra 16. april.