Den norske dokumentaren «Opprørske oldemødre» er tatt ut til Michael Moores egen filmfestival, Traverse City Film Festival, som dokumentarregissøren arrangerer hvert år i Michigan.

Filmen følger to aktivistiske eldre damer fra Seattle ved navn Hinda Kipnis (82) og Shirley Morrison (91), som på til tider Moore/Yes Men-aktig vis oppsøker økonomer, studenter og milliardærer for å få svar på hvordan man løser finanskrisa.

Det viser seg kjapt at ikke alle er like fornøyde med at de to pirker borti hvordan finanspølsa lages.

– Jeg mener denne filmen feirer filmkunsten og inspirerer publikum på oppløftende vis, skriver Moore, som i 2003 vant Oscar for dokumentaren «Bowling for Columbine», i en mail filmprodusent Christian Falch har delt med Filter.

De to gamle damene er nå invitert som æresgjester under festivalen, som arrangeres mellom 29. juli og 3. august.

– Takk for at dere gir ut denne vidunderlige filmen. Jeg ville være beæret over å kunne ha Hinda Kipnis og Shirley Morrison her i småbyen hvor jeg bor og å vise dette storartede stykket arbeid til et publikum av ekte filmelskere.

Opprørske3

– Han betaler reise og opphold for dem, så det er tydelig at han har lyst til å møte dem, sier regissør Håvard Bustnes til Filter.

For ham kom invitasjonen til festivalen som en gledelig overraskelse.

– Jeg vet egentlig ikke hvor han har hørt om den, så for meg er det veldig rart og veldig, veldig morsomt.

Fra før er filmen blitt vist på tv i Tyskland og Frankrike (den dukker også opp på NRK1 på onsdag), hatt kinopremiere både i Norge og Danmark og vunnet pris for beste dokumentar under Green Film Festival i Seoul.

Foruten å bli inspirert av det nære vennskapet og engasjementet de to aktivistene deler, er en av tingene som har gjort sterkest inntrykk på Bustnes reaksjonene de møtte under filmingen.

– Det er rart hvor sinte folk kan bli på to søte gamle damer. Vi opplevde de ble kasta ut fra en forelesning da de stilte et enkelt spørsmål om hvorfor vi må ha økonomisk vekst, og vi opplevde også at de fikk drapstrusler av en sikkerhetsvakt da de ble kasta ut av Hilton Hotel i New York.

Opprørske2

Sistnevnte episode inntraff da Shirley kuppa mikrofonen på en middag for Wall Streets finanselite for å fortelle at evig økonomisk vekst ikke er mulig.

I traileren til filmen hører man vakta komme med følgende utblåsning:

– Din gamle stygge jævla fitte. Bare dø. Mitt navn er «Din Verste Fiende». Jeg vil finne deg i Oregon eller hvor faen du bor og jeg vil faen meg skade deg.

En utrivelig opplevelse, uten at Bustnes mener vi trenger å bekymre oss for mye for Shirley.

– Hun var nok litt fortumlet, vil jeg tro, men hun var ikke så redd. Hun er utrolig tøff og har blitt arrestert tolv ganger før, så hun er ganske vant med politi og vakter.

En ting var hun imidlertid bekymra for, ifølge Bustnes:

– Hun var mest redd for at noen av de andre sikkerhetsvaktene skulle miste jobben sin fordi de ikke hadde klart å stoppe henne på vei opp, så hun tok kontakt med Hilton etterpå for å undersøke og fortelle at det ikke var deres skyld.

Etter dokumentaren har Bustnes, tidligere Amanda-vinner for dokumentaren «Blod og ære» om far og boksesønn Klemetsen, nå to nye prosjekter i kikkerten.

Mens ett foreløpig er hemmelig, er det andre en film kalt «Glamour for Goebbels» som omhandler skuespilleren Kirsten Heiberg, som var filmstjerne i nazi-Tyskland under andre verdenskrig og samtidig også var tett på Goebbels.