Her er resultatet av vår ukentlige scanning av nyhetene på de forskjellige streamingtjenestene! Ferske anbefalinger til severdige filmer og serier hos henholdsvis Netflix, HBO Nordic, NRK, TV 2 Sumo og Viaplay.

Netflix

Se «Sense8». Serien om åtte fremmede mennesker fra forskjellige land og kulturer som på mystisk vis har en psykisk sammenkopling, er en av de fineste og mest originale som har kommet de siste årene.

Og så deilig med en science fiction-serie som ikke deltar i konkurransen om å være mest mulig mørk og dystopisk!

Vi ser lett for oss at «Sense8» kunne levert magiske tv-øyeblikk i mange år framover, men dessverre la Netflix den ned etter to sesonger. Et godt plaster på såret er denne to timer lange avslutningsepisoden, som ble lagt ut i dag.

Den pakker voldsomt med avsløringer inn i sitt to timer lange forløp, men etterlot oss med et bredt smil om munnen når det hele var over.

Vil du heller se…

Dokumentar? «The Staircase» (serie 2004-18). True crime-klassiker fra 2004, gjenutgitt med tre nye episoder.

Dramedy? «The Unbreakable Kimmy Schmidt» (serie 2015-18). Fjerde og siste sesong av denne humørpillen er ute nå.

Romantisk komedie? «Ali’s Wedding» (film fra 2017). Overraskende fin film om en ung mann som faker seg gjennom livet.

HBO Nordic

Se «Pose». Jøje meg, for et opplegg! Den nye serien til Ryan Murphy, fyren bak «Nip/Tuck», «Glee» og «American Horror Story», er noe du aldri har sett før.

Vi er i New York på slutten av åttitallet, der Donald Trumps voksende forretningsimperium kolliderer med såvel storbyens kulturelite og den kitchy drag-scenen som bobler i undergrunnen (serien har visstnok det største transkjønnede skuespillerensemblet noensinne). 

Resultatet er en musikal med et brennende hjerte, et konfettiregn av mangfold, glitter og overdådig melodrama, samt en episk fortelling som spenner svære buer over det deilige og dekadente, men kyniske tiåret som har formet oss mer enn vi kanskje aner. Denne serien vil simpelthen blåse deg over ende!

Vil du heller se…

Kynisk satire? «Succession» (serie fra 2018). Adam McKays serie om maktkampen innad i en medie-eiende familie.

Sterk film? «The Tale» (film fra 2018). Laura Dern i mesterlig tv-film om overgrep mot barn og hvordan vi forholder oss til det.

Gangsterfilm? «The Untouchables» (film fra 1987). Brian de Palma på sitt beste. Vulgært, voldelig og vakkert fra 30-tallets Chicago.

NRK

Se «Beasts of the Southern Wild». I 2012 kom den unge debutant-regissøren Benth Zeitlin ut fra intet med denne sensasjonen av et lavbudsjettdrama. Det førte ham hele veien til Oscar-nominasjoner for beste film, beste regi og beste manus. Og 9-åringen i hovedrollen ble tidenes yngste Oscar-nominerte skuespiller.

Vi er i «Bathtub», et eget samfunn av fattige som lever «off grid» utenfor dikene i sumpområdene rundt New Orleans. På tross av myndighetenes innstendige oppfordringer om å flytte på innsiden av de mer eller mindre flomsikre dikene, har de ingen ønsker om å oppsøke en slumaktig tilværelse i storbyen. Men konsekvensene kan være fatale.

Filmen har et bedagelig tempo, er rik på vakre sekvenser uten å henfalle til billlig sentimentalitet, og flyter inn og ut mellom virkelighet og fantasi. Helt magisk!

Vil du heller se…

En komiserie? «Oslo Zoo» (serie fra 2018). Cringe-humor der den tidligere stuntreporteren Amir Asgharnejad vikler seg inn i et nett av løgner for å skjule at han er arbeidsledig.

Snål komedie? «Lost in Translation» (film fra 2003). Scarlett Johansson og Bill Murphy i kultklassiker fra Tokyo.

Actioneventyr? «Gåten Ragnarok» (film fra 2013). Vellykket norsk film i Goonies/Indiana Jones-land.

TV 2 Sumo

Se «Life of Pi». Yann Martells bestselgende bok like deler fortellereksperiment, åndelig oppdagelsesekspedisjon, røverhistorie og fantasyeventyr – ble stemplet som «ufilmelig» av en samlet filmbransje.

«Hold my beer», sa den taiwanske filmskaperen Ang Lee («Brokeback Mountain», «Crouching Tiger, Hidden Dragon») og kom opp med denne godteposen av en film, full av vakre og i sin tid banebrytende visuelle effekter. Året etter hadde han en «beste regi»-Oscar på peishylla.

Det spirituelle budskapet i filmen er ikke sublimt og vil sette seg godt fast i struperøret til ethvert menneske med en komponent av kynisme i verdensanskuelsen. For alle andre er «Life of Pi» et mer enn verdig akkompagnement til rødvinskvelden.

Vil du heller se…

Noe med mer action? «War for the Planet of the Apes» (film fra 2017). Den avsluttende delen av den vellykkede nye trilogien om apenes planet. Mer gripende enn du tror!

Noe romantisk? «Perfekte steder» (serie fra 2018). Dansk produksjon om en stormforelskelse som utspiller seg i real time og med «Skam»-aktige fortellergrep.

Krim? «Mr. Mercedes» (serie fra 2018). En massemorder og detektiven som jakter på ham. Basert på Stephen King-boka.

Viaplay

Se «The Big Sick». Fjorårets beste romantiske komedie. I særklasse! Den originale historien fikk helt fortjent en nominasjon til Oscar som beste manus.

Filmen er til dels basert på livshistorien til hovedrolleinnegaver Kumail Nanjiani, kjent fra «Silicon Valley». Han kommer fra en konservativ muslimsk familie som setter liten pris på hans bestrebelser på stand up-scenen, og har vanskelig for å forplikte seg til et forhold med ikke-muslimske Emily.

Men nye perspektiver åpner seg når sistnevnte plutselig legges inn på sykehus med en sjelden sykdom. Denne filmen åpner både latterdøra og tårekanalene.

Vil du heller se…

Periodedrama? «Agent Carter» (serie fra 2011-13). Reis tilbake til etterkrigstidens New York i dette artige dramaet fra Marvel – en spin-off fra «Captain America»-filmene. 

Komedie? «Black-ish» (serie fra 2014-17). Om den velstående familiefaren som prøver å gjøre ungene mer gatesmarte.

Politisk thriller? «Scandal» (serie fra 2012-18). Besettende spenning fra Det hvite hus og omegnen.