For en salig røre.

Fra før har Iran et ganske anspent forhold til USA, og da hjelper det ikke akkurat at Hollywood (gjennom iranske filmkritikerbriller) etter beste evne svartmaler landet med filmer som «Argo».

Nå kan jo ikke akkurat Iran atombombe Hollywood tilbake til steinalderen, så da velger de det nest beste alternativet: En rettslig kamp.

Inn på banen kommer ifølge The Guardian derfor den franske advokaten Isabelle Coutant-Peyre, som representerer landets interesser. Iran omtaler henne (det er sikkert ment som en kompliment fra den kanten) som en «anti-sionistisk» advokat – men det er ikke det eneste som gjør henne hyperkontroversiell i hjemlandet.

Dama er nemlig også gift med Ilich Ramírez Sánchez. Bedre kjent under terroristnavnet «Carlos» og «Sjakalen», mannen som nå sitter fengslet på livstid i Frankrike etter sine mange terroraksjoner på 70- og 80-tallet.

De to møttes da Coutant-Peyre forsvarte ham i rettssaken, en jobb ikke alle var skikket til å ta. Advokatens mangeårige samarbeidspartner er forøvrig heller ikke kjent for å være redd for å velge sine klienter: Jacques Vergès har blant annet forsvart den beryktede nazisten Klaus Barbie (kjent som «Slakteren fra Lyon») og Slobodan Milošević.

For all del: Alle har rett til et godt forsvar, uhyre eller ei – og en forsvarsadokat skal av prinsipp ikke sammenlignes med sin klient. Men de færreste går så langt som å gifte seg med dem.

Mens ektemannen sitter fenglset, har den franske advokaten nå reist til Teheran for å møte myndighetene for å forberede en sak mot Hollywood tiltenkt den internasjonale domstolen. På tiltalebenken ønsker styresmaktene å se både regissører og produsenter som lider av «iranofobi».

– Jeg vil forsvare Iran mot filmer som er laget av Hollywood med det formål å forvrenge folks inntrykk av landet, for eksempel «Argo», sier Coutant-Peyre ifølge det semioffisielle iranske nyhetsbyrået Isna.

Saken ble kjent på mandag, da konferansen «Den store Hollywood-bløffen» ble avholdt i Teherans Palestina-kino. I salen satt representanter fra myndightene, blant andre kulturministeren Seyed Mohammad Hosseini. Samme dag ble «Argo» satt opp på kinoen – en av totalt to visninger filmen har hatt i Iran (ifølge The Guardian er det imidlertid svært lett å finne filmen på pirat-dvd på gata).

Den Oscar-belønnede Ben Affleck-filmen «Argo» tar for seg hendelsene som utspilte seg da den amerikanske ambassaden i Teheran ble stormet av demonstranter i 1979. En gruppe ambassadeansatte gjemte seg i den kanadiske ambassadeboligen, og CIA klarte å smugle dem ut av landet under dekke av at de spilte inn en science fiction-film i landet.

For å skape en god filmopplevelse har Affleck & co. overdrevet ganske kraftig mot slutten av filmen, men ifølge iranere er det ikke bare den frie diktningen under fluktseksvensen som er problemet: Hele filmen er i deres øyne gjennomsyret av et negativt syn på iransk kultur. Filmen skiller heller ikke godt nok mellom vanlige innbyggere og de revolusjonære som sto bak ambassadestormingen, mener mange.

Blant andre filmer som står i fare (?) for å bli trukket for retten er «300», som president Mahmoud Ahmadinejad mener er «en hån mot Iran»; Brian Gilberts kidnappingsdrama «Ikke uten min datter» fra 1991 og … «The Wrestler»?!

– For mange i det iranske regimet er det umulig å fatte at Hollywood ikke er en statlig styrt enhet, slik det er i Iran. Iranske offisielle anser derfor kulturelle produkter som omhandler Iran, som filmer, for å være en politisk uttalelse og en del av det si kaller «vestens kulturelle invasjon av Iran», sier den New York-baserte journalisten Omid Memarian, som dekker iranske forhold, til The Guardian.

Visstnok hjalp det heller ikke at selveste fru Obama delte ut Oscar-statuetten for beste film til «Argo»:

Vi følger spent med på saken videre.