Etter at hæren i Thailand tok makta fra den sivile regjeringa i landet i et kupp 22. mai har en ny form for stille protest vokst frem blant befolkningen i landet.

Motstandere av kuppet holder tre fingre i lufta, en salutt som er inspirert av protestsignalet til den undertrykte befolkningen i den populære film/bokserien «The Hunger Games».

Ifølge The Hollywood Reporter sier protestgrupperFacebook at gesten signaliserer «frihet, likhet og brorskap», samtidig som de bekrefter inspirasjonen fra den oppdiktede motstandsbevegelsen ledet av Katniss Everdeen, spilt av Jennifer Lawrence i filmene.

– Kjære #HungerGames. Vi har gjort tegnet deres til vårt eget. Kampen vår er ikke fiksjon. Takk, skriver en aktivist på Twitter.

Tegnet har ifølge The Guardian vært en kreativ løsning på innskrenkningen av ytringsfrihet i landet, etter at mange TV-kanaler og nettsider er blitt utilgjengelige, samtidig som journalister advares mot å kritisere kuppet.

Ikke alle er like imponert over måten protestbevegelsen i Thailand nå benytter «The Hunger Games»-tegnet.

– Det virker som filmer og tegneserier, heller enn tradisjonelle politiske ideologier, er tekstene moderne radikalisme henter bildene sine fra, klager The Guardian-skribent Jonathan Jones.

Han mener popkulturen får denne påvirkningen på dagens demonstranter (han trekker også frem Guy Fawkesmaskene popularisert av «V for Vendetta») fordi eldre symboler som den knyttede neven til marxismen nå er tilsmusset av vold og mislykkethet.

Selv om Jones mener det er forståelig, mener han samtidig det avslører det han kaller «et tragisk intellektuelt tomrom».

– Når de beste politiske bildene som finnes kommer fra en småklein serie med paranoide sci-fi-filmer som på sitt best er retro 70-talls science fiction og på sitt verste en tom pubertal fantasi, da er det noe som mangler.

Det ser imidlertid ut til at militæret i Thailand nå tar tegnet høyst på alvor, samme hvilken kilde det kommer fra.

Personer i større grupper som benytter tegnet og nekter å senke armen når de får beskjed om det, vil nå bli arrestert.

– På dette tidspunktet overvåker vi bevegelsen. Om det er en åpenbar form for motstand blir vi nødt til å kontrollere det så det ikke forårsaker uro i landet, sier løytnant Weerachon Sukhondhapatipak til The Guardian.