Filmlegendens status sank et par-tre hakk i våre øyne da det i går ble klart at han hadde fått filmfestivalen i Tribeca i New York til å sette antivaksinefilmen «Vaxxed» på det offisielle festivalprogrammet.

Dokumentarfilmen utgir seg for å «trekke opp forbindelsen mellom vaksiner og autisme» og framstiller et knippe konspirasjonsteoretikere som heltemodige varslere.

Ikke så rart, når den er regissert av Andrew Wakefield – mannen som i 1998 startet det moderne korstoget mot vaksinering med en falsk medisinsk studie og siden har gjort det han kan for at befolkningen ikke skal beskyttes mot alt fra meslinger til HPV-virus.

Vel, gode nyheter på påskemorgen i år: Robert de Niro snur, og «Vaxxed» fjernes fra festivalprogrammet. Det annonserer 72-åringen, som selv har en autistisk sønn, på Facebook-siden til festivalen:

«Min intensjon med visningen av filmen var å åpne for en konversasjon rundt et tema som er svært personlig for meg og min familie. Men etter å ha vurdert filmen grundigere de siste par dagene, sammen med festivalteamet og andre fra det vitenskapelige miljøet, har vi kommet til at den ikke vil bidra til eller fremmer diskusjonen jeg hadde håpet på».

«Festivalen skygger ikke unna kontroverser. Men vi har bekymringer med visse ting ved denne filmen som forhindrer oss fra å presentere den på festivalprogrammet. Vi har dermed bestemt oss for å ta den av programmet», skriver de Niro, som i sin tid grunnla filmfestivalen på nedre Manhattan i kjølvannet av 11. september-terroren.

Amerikanske vitenskapsfolk trekker ifølge New York Times et lettelsens sukk over avgjørelsen, mens dokumentarfilmskaperen Penny Lane, kjent for den prisvinnende «Our Nixon» og forfatteren av et krasst innlegg mot «Vaxxed» i Filmmaker Magazine, peker på at en viss skade allerede har skjedd.

– Dette handler ikke om eksponering, men om troverdighet – den typen troverdighet en prestisjefylt filmfestival eller en hvilken som helst annen respektert portvokter kan gi deg, særlig etter at du har blitt diskreditert av alle andre, sier hun.

– Nå som filmen er trukket fra programmet, kan Wakefield og hans tilhengere triumferende hevde at dokumentaren har blitt bannlyst av høyere makter, noe som bidrar til konspirasjonsteoriens aura, sier hun.