Ukas kontrovers i amerikanske kulturmedier blusset opp etter at den nye filmen om Neil Armstrong og månelandingen i 1969 hadde premiere på filmfestivalen i Venezia.

For patriotisk anlagte amerikanere – som den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio og et mer eller mindre samlet korps av høyrevridde radio- og tv-kommentatorer – var det nærmest utilgivelig at filmskaper Damien Chazelle (tidligere genierklært for «La La Land») valgte å utelate øyeblikket der Armstrong planter det amerikanske flagget i bakken på månen.

Selveste Buzz Aldrin – mannen som ledsaget Armstrong på den aller første Apollo-ferden som landet på måne-overflaten – plinget inn med bilde av flagg-plantinga og et par patriotiske hashtags på Twitter.

Med dette som bakteppe er det morsomt at høstens film om Ludvig, Solan og Reodor Felgen – «Månelyst i Flåklypa» – omfatter denne scenen, som Filter Film og TV kan vise et eksklusivt utdrag fra i dag:

Jepp, det er selveste Vigfus Skonken – figuren som Kjell Aukrust brukte for å framstille selvhøytidelige politikere – som med Solan hakk i hæl har ankommet månen og resolutt sparker ned det falmede, men likevel tydelig amerikanske flagget som har stått der i 49 år.

Og erstatter det med det norske.

Regissør av «Månelyst i Flåklypa», Rasmus Sivertsen, gjør det imidlertid klart at hans intensjon med scenen ikke kan sammenliknes med Chazelles.

– Nå har ikke jeg sett «First Man», så det er vanskelig for meg å uttale meg om valget de har gjort i den filmen. Men jeg har skjønt at utelatelsen av flagg-plantinga var et kreativt valg og ikke er ment som noe statement. Vi, derimot, har et ordentlig statement, sier Sivertsen spøkefullt.

I «Månelyst» er Vigfus Skonken leder for Norges statlige romfartsprogram og ærgjerrig nok til å løpe bort og gjøre kort prosess med Armstrong og Aldrins flagg så snart han har ankommet himmel-legemet (i en rakett som selvsagt er konstruert av en viss sykkelreparatør og oppfinner).

– Sånn sett kan scenen tolkes både hit og dit, men for såvel Skonken som filmens del gjør vi mer narr av overdreven norsk nasjonal stolthet, enn den gjør narr av den amerikanske, sier Rasmus Sivertsen.

Kanskje heldigvis for ham, animatørene i Qvisten animasjon og produsentene i Maipo film er det nok ingen overhengende fare for at hverken Rubio eller Aldrin noensinne kommer til å se den norske animasjonsfilmen, den siste i en trilogi som startet med «Jul i Flåklypa» i 2013 og fulgte opp med «Herfra til Flåklypa» i 2015.

– Vel, den første filmen ble faktisk kjøpt av Universal og spredd verden over. Så man kan jo alltids håpe at noen ser «Månelyst…» og reagerer, sier regissøren. 

Filmen kommer på kino 21. september. Nylig kom denne 360-videoen, der du både kan se deg rundt i rakettens kontrollrom og møte stemmeskuespilleren bak Solan, Kari Ann Grønsund: