Werner Herzog spiller russisk mafiaboss i kinoaktuelle «Jack Reacher», men den tyske demonregissøren er aller mest underholdende som seg selv – uansett om han gir intervjuer eller legger fortellerstemmen på dokumentarer.

Med sin knusktørre tyske og komisk monotone stemme får han hva som helst til å låte som et spørsmål om liv eller død (mest død). Han har et dystert syn på vår planet, men formidler samtidig en optimistisk tro på filmkunstens potensial for å gi mening til tilværelsen.

Her er de ti mest herzogske Youtube-øyeblikkene fra Werner Herzogs liv.

10. Werner oppdager at John Waters er homofil

Herzog er en briljant dokumentarfilmskaper, regissør, manusforfatter og skuespiller. Men hans gaydar er ikke særlig velutviklet. Etter å ha kjent homoikonet John Waters i 35 år lener Werner seg mot sin kone og sier: «Jeg har en følelse av at denne fyren er homofil».

I dette klippet bekrefter Werner også hva mange komikere lenge har hatt en mistanke om: At tyskere har en mutasjon i sitt DNA som gjør det umulig for dem å skjønne ironi. Heldigvis er Herzogs egen tørre humor desto morsommere:

9. Werner disser grønnsaker

En assistent ordner vegetarisk mat til Werner, som straks protesterer: «Jeg spiser ikke grønnsaker. Det er for mange vitaminer».

Scenen er hentet fra ekstramaterialet til tulledokumentaren «Incident at Loch Ness», der Herzog prøver å finne ut sannheten om det skotske sjømonsteret. Diskusjonen er med andre ord ikke autentisk, men en «ekstatisk sannhet», slik Herzog beskriver de arrangerte scenene i dokumentarene hans. I et annet klipp fra «Incident at Loch Ness» får Werner hodepine av å skyfle i seg en enorm hamburger. Han begraver hodet i hendene og mumler: «I had just such a big… a big hamburger that was really big».

8. Werner treffer en suicidal pingvin

Dokumentaren «March of the Penguins» fikk flere millioner mennesker til å forelske seg i de tapre fuglene. Konservative amerikanere løftet fram pingvinenes monogami og selvoppofrende kjærlighet. Da Herzog dro til Antarktis oppdaget han helt andre egenskaper hos pingvinene.

Ifølge det tyske hengehodet var de ikke søte og fulle av kjærlighet, men snarere gale og suicidale. I dokumentaren «Encounters at the End of the World» retter han kameraet mot en pingvin som ikke vil følge vennene sine og trasker i vei på egen hånd. «Han drar avgårde mot det enorme kontinentets innland», sier Werner. «Med 5000 kilometer framfor seg er han på vei mot en sikker død».

7. Werner disser sosiale medier

Hvordan Werner ble en så briljant filmskaper? Ved å ikke kaste bort tida på Facebook, Twitter og Instagram, såklart. Når en journalist spør hvilket sosialt nettverk han bruker, svarer Werner «kjøkkenbordet mitt», siden det er der han pleier å sitte og prate med sine venner.

6. Werner får kjeft

Kranglene mellom Werner og filmstjernen Klaus Kinski er legendariske, og skildres i dokumentaren «My Best Friend». Her lytter Werner til en lydinnspilling som ble gjort da Klaus fikk et utbrudd under innspillingen av «Aguirre – Guds vrede» i jungelen i Peru.

«Du er ingen regissør! Du må lære av meg! Du er en nybegynner, en dvergregissør», hykler Kinski. «Slutt å fornærme meg», sier Werner. «Fornærme deg? Den største fornærmelsen du gjør mot meg er når du prøver å regissere», skriker Kinski. Mange år senere konstaterer Herzog, på smått masochistisk vis, at Kinski er den eneste personen han har lært noe av.

«Alle disse ydmykelsene. De er en viktig del av prosessen når man skal lage film».

5. Werner redder Joaquin Phoenix

I januar 2006 krasjer filmstjernen Joaquin Phoenix sin bil. Den velter og Phoenix blir hengende oppned. Heldigvis har Werner sett ulykken. Han skynder seg fram og hindrer i siste sekund at den unge filmstjernen tenner seg en røyk i det bensinfylte bilvraket.

4. Werner tar livet av naturromantikken

I 1981 drar Herzog og Kinski tilbake til jungelen i Peru for å spille inn «Fitzcarraldo». Werner syns det er herlig å komme ut i naturen. Neida, det gjør han såklart ikke.

«Trærne lider, fuglene lider. Jeg tror ikke at de synger. De bare skriker av smerte», konstaterer han. «Til og med stjernene på himmelen ser ut som en salig røre. Det finnes ikke harmoni i universet».

3. Werner tar livet av naturromantikken igjen

En av Herzogs beste filmer er «Grizzly Man», en dokumentar om den selvoppnevnte bjørneeksperten Timothy Treadwell som tilbrakte så mye tid med bjørner i Alaska at han begynte å kjenne seg som en av flokken. Til slutt ble han spist av en bjørn.

I Herzogs dokumentar sier en helikopterpilot at den eneste grunnen til at Treadwell ikke ble angrepet tidligere var at bjørnerne «trolig trodde han var mentalt handikappet». Herzog går gjennom de mange timene som Treadwell filmet i villmarket, og prøver å begripe hans idealiserte bilde av dyr og natur. Det går selvfølgelig til helsike.

«I øynene til bjørnene som Treadwell har filmet ser jeg hverken forståelse eller forsoning. Jeg ser bare naturens overveldende likegyldighet».

2. Werner spiser skoen sin

Den amerikanske regissøren Errol Morris lagde i 1978 dokumentaren «Gates of Heaven» om dyrekirkegårder. Werner Herzog trodde ikke noen ville vært interessert i en film om et så merkelig emne, og lovet å spise sin sko om Morris ferdigstilte dokumentaren og fikk vist den på kino.

Når så skjedde overleverte Werner sitt fottøy til restauranten Chez Panisse i San Francisco som kokte den med hvitløk, urter og buljong i fem timer. Siden fikk en kokk transjert skoen i mindre biter, hvorpå Werner begynner å spise. «Jeg har overlevd så mange måltider på Kentucky Fried Chicken at dette neppe kommer til å skade meg», forsikrer han. Oppstyret ga en pr-boost til både Errol Morris og andre dokumentarfilmskapere, noe som trolig var Herzogs plan fra starten av.

1. Werner blir skutt

Bare noen dager etter at Werner Herzog hadde reddet Joaquin Phoenix ut av en krasjet bil, blir han selv utsatt for en ulykke. Idet han blir intervjuet av den britiske filmjournalisten Mark Kermode nær sitt hjem, skyter noen ham med et luftgevær. Werner sluttfører intervjuet selv om det gjør vondt.

Først seinere oppdager han det blødende såret i mellomgulvet. Herzog vifter bort skuddskaden med en replikk så hard at han gjør seg fortjent til en rolle i «Expendables 3»: «It’s not a significant bullet».