Australske myndigheter er i ferd med å offentliggjøre en avtale som sørger for å bringe Disney-produksjonen «20,000 Leagues under the Sea» til landet, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Den australske stat kommer til å gi Disney 131 millioner norske kroner (først og fremst i form av skatteletter, vil vi tro) for å få filmen dit.

De gode nyhetene først: Da er filmen, som David Fincher, etter planen skal regissere, enda nærmere å bli realisert – Disney ga etter sigende offisielt grønt lys allerede for en måned siden.

«20,000 Leagues under the Sea», basert på Jules Verne-eventyrromanen fra 1870, er kanskje mest kjent for norske boklesere og Illustrerte klassikere-fantaster under tittelen «En verdensomseiling under havet», og er filmatisert en rekke ganger tidligere. Blant annet med Kirk Douglas i 1954:

Fincher har jobbet med prosjektet i et par år allerede – det blir en gigantproduksjon i 3D som vi kreve mye høyteknologisk studiojobbing (både Village Roadshow Studios i Queensland og Fox Studios i Sydney har vært aktuelle for innspilling).

Manus er skrevet av Scott Z. Burns (som blant annet har skrevet «The Informant!», «Contagion» og «Side Effects» for Steven Soderbergh), mens Andy Kevin Walker («Se7en») har vært inne og gjort enkelte omskrivninger.

Så da er vel alt klappet og klart for innspilling, da eller?

Vel, australske The Daily Telegraph skriver at filmen trolig kan starte innspilling allerede til sommeren, men foreløpig har ingen skuespillere takket offisielt ja til å være med ennå.

Brad Pitt var lenge høyaktuell for rollen som kaptein Nemo, men i februar rapporterte The Playlist at han hadde hoppet av prosjektet (mens Channing Tatum visstnok ble vurdert som erstatter).

Uansett haster det veldig å få skuespillere på plass om «20,000 Leagues under the Sea» skal bli en realitet på såpass kort tid.

For øvrig har nyheten om den australske skattepakka utløst en liten diskusjon her på kontoret (fordi vi ikke kan nok om problematikken). Hvor kult er det egentlig med slike subsidier?

Ifølge The Daily Telegraph er filmen ventet å skape drøyt 2000 lokale jobber og også generere 100 millioner dollar i inntekter for den lokale økonomien, og det låter jo veldig bra. Samtidig har vi også hørt at det har murret litt i New Zealand etter de vanvittige subsidiene de har gitt for å få «Ringenes herre» og «Hobbiten»-filmene til landet – der mange har spurt seg om hva de egentlig har fått igjen. Enkelte hevder at pengene i realiteten har gitt lite tilbake i form av lokale arbeidsplasser, og at mye ender i lommene på Hollywood-studiosjefene.

Men som sagt, dette kan vi ikke nok om.

Og en ny David Fincher-film kan vi uansett ikke klage noe særlig over.