Ikke før vi har kommet oss over Lemmy kommer nyheten om at David Bowie er død, 69 år gammel.

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

Et stort tap for musikken – det siste albumet, «Blackstar», er bare noen dager gammelt og har fått en god mottakelse. Men det er også en artist med en mangslungen, om ujevn filmografi som har gått bort.

Her er noen av de minneverdige.

«The Man Who Fell To Earth» (1976).

Bowies første skikkelige filmrolle ga ham Saturn-prisen, som er science fiction-sjangerens Oscar. To år etter «Ziggy Stardust» spiller Bowie en alien som kommer til jorda for å stjele vann til sin egen, tørkerammede hjemplanet. Produsentene gikk videre og lagde «Hjortejegeren».

 

«Labyrinth» (1986)

Lite selvhøytidelig David Bowie med filmmusikk og rolle som ond fyrste i et storslått forsøk på eventyrlig familieunderholdning som floppet og ble latterliggjort. Cue kultstatus.

«The Last Temptation of Christ» (1988)

Bowie som selveste Pontius Pilatus, den romerske prefekten som toer sine hender når en viss fange skal korsfestes, i Martin Scorseses episke bibelhistoriefantasi.

«Basquiat» (1996)

Julian Schnabels fortelling om den narkomane gatekunstneren Jean Michel Basquiat er såpass drøye greier at det er lett å glemme at Bowie faktisk er med, i rollen som Andy Warhol.

«The Prestige» (2006)

Christopher Nolan skal ha strukket seg langt for å få nettopp Bowie til å gestalte det enigmatiske universalgeniet Nikola Tesla (1856-1943). Tredje gang rockesangeren spilte en historisk person – nå også med aksent! – endte han med å bli trukket fram som et høydepunkt i en ellers godt mottatt film.

David Bowie var også faren til regissør Duncan Jones (44), kjent for science fiction-filmer som «Moon» og «Source Code». Han delte dette bildet da nyheten om dødsfallet ble kjent: