Vi er en blogg som bevisst prøver å ha en relativt positiv tone, men er jo veldig glade for at det også finnes gravende filmjournalister her til lands som går grundig og konfliktorientert inn i materien.

Norges flinkeste nyhetsjournalist på filmfeltet heter Jan Gunnar Furuly i Aftenposten, og i dagens utgave av avisa har Furuly gått «Kon-Tiki»s framstilling av Herman Watzinger (1916-1986) nærmere i sømmene.

Watzinger var nestkommanderende på Kon-Tiki-flåta, og spilles av Anders Baasmo Christiansen. I filmen framstår Watzinger som en nervøs figur, som tviler på om tauverket vil holde farkosten flytende. Han kommer stadig i konflikt med Thor Heyerdahl, som er kompromissløs på at flåten skal komme fram uten å bruke moderne hjelpemidler.

Dette kommer også fram i traileren:

Mye tyder imidlertid på at filmens karakter ikke har særlig rot i virkeligheten.

– Det er trist og rystende å høre at min far fremstilles på denne måten. Min far var en staut og nervesikker mann, og han hadde aldri slikt fokus på balsastokkene og tauverket, sier Herman Watzingers datter, Trine Watzinger Narum (70) til Aftenposten.

Hun får støtte fra Thor Heyerdahl jr., som hele veien har uttalt seg positivt til «Kon-Tiki»-filmatiseringen:

– Det er utvilsomt her filmmakerne har tatt seg de største kunstneriske frihetene. Watzinger var diametralt motsatt av slik han fremstilles. Han var jo fars nestkommanderende og hans mest betrodde. Det var i tillegg han som var ingeniøren bak byggingen av flåten. Han fortjener virkelig ikke dette, sier Heyerdahl jr. til avisa.

Mannskapet på «Kon-Tiki» - Herman Watzinger er lengst til høyre.

Både regissør Espen Sandberg og manusforfatter Petter Skavlan vedgår at de har tatt seg kreative friheter i forhold til Waitzinger.

– Problemet var at flåteferden gikk for enkelt. Det var ingen krangling og konflikter. Det vi har gjort var nødvendig for å skape en spennende film. For å få mer drama har Watzinger blitt representant for publikum. Det er han som stiller de rasjonelle spørsmålene i forhold til Heyerdahls fanatiske valg som ekspedisjonsleder. Dessuten får Watzinger betydelig oppreisning til slutt, og blir helt, fordi det er han som kommer på løsningen som tar flåten over brenningene ved korallrevene rundt Raroia, sier manusforfatter Skavlan.

Les hele saken hos Aftenposten.

I helgen hadde «Kon-Tiki» verdenspremiere i Haugesund, og forhåpentlig har du fått med deg at filmen stort sett har fått svært gode kritikker og terningkast fem i landets tre største aviser.