Oslo kino har lenge vært til salgs, og på en pressekonferanse torsdag formiddag ble den nye eieren presentert.

Ifølge Aftenposten blir det det danske mediekonsernet Egmont, og prisen drøyt 600 millioner kroner.

-Dette er en historisk dag for Oslo og Oslo Kino. Vi ville kun selge Oslo Kino hvis vi fikk rett pris fra rett eier. Den eieren har vi funnet, sa byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke på pressekonferansen ifølge Aftenposten.

Hallstein Bjercke (V).

Egmont eier blant annet norske TV 2 og Nordisk film, og driver Nordisk film biografer – Danmarks største kinokjede. Nordisk film er også deleier i Drammen kino.

Det er ikke klart hvorfor Oslo kommune ikke valgte å selge til SF, men tidligere i år valgte byrådet i Bergen å selge 49 prosent av aksjene til SF Kino for 88 millioner kroner. Da kan Oslo kommune ha vurdert at svenskene ville få en for dominerende posisjon i norsk filmindustri hvis også de fikk kjøpe hovedstadkinoen.

Mens SF har vært ganske høylytte om sine ambisjoner om kjøp (og også flørtet litt med kvalitetsfilmelskere ved å love bredt tilbud) har ikke Nordisk film sagt så altfor mye om sine ambisjoner i forkant av salgsprosessen.

Tidligere kinosjef i Drammen, Oddbjørn Solstad, uttalte seg tidligere i år kritisk til Nordisk film som eier i et intervju med Videomagasinet. På spørsmål om han synes Egmont/Nordisk var en kompetent eier, svarte han:

– Det kan de sikkert være. Men de bør i så fall komme til Oslo og være litt ydmyke i forhold til at det ikke bare er inkompetente fjellnisser som bor i dette landet. De kommer til et meget veldrevet kinoselskap i et land som har et mye høyere kinobesøk pr. innbygger enn Danmark. Jeg ville nok ikke valgt Nordisk Film som partner en gang til.

Geir Kamsvåg i bladet Cinema er derimot svært positiv til at kommunen ikke lenger skal være eier av Oslo kino.

– Nå får vi en eier som vil satse på utbygging. I dag har Oslo bare halvparten så mange kinosaler per innbygger som de andre nordiske hovedstedene. Den kommunale kinodriften har de siste årene bare betydd nedleggelser av kinoer, sier han til Dagbladet.

Han håper blant annet at Egmont vil kunne tilby en egen arthouse-kino, og har tro på ytterligere utbygging:

– Kommunal kinodrift har for eksempel ikke klart å gi Groruddalen, som har like mange innbyggere som Trondheim, en eneste kinosal. Det vil jeg tro at Egmont vil gjøre noe med, sier han.

Ordentlig tøff konkurranse i hovedstaden kan det imidlertid bli om det blir fortgang i SFs planer om å bygge kino  i det gamle kloakkanlegget under Akershus festning, som de har jobbet med i flere år allerede.

Dessuten har Arthaus Kino bedt Oslo kommune om 50 millioner kroner i etableringsstøtte til å reise et nytt kulturbygg i kvartalet mellom Hausmania og Elvebakken videregående skole i Oslo, der det er planer om å vises blant annet dokumentarer og kvalitetsfilm.