Den amerikanske premieredatoen – 8. november 2019 – for det som blir den 25. filmen om James Bond ble offentliggjort mandag, sammen med et løfte om enda tidligere premiere i Europa.

At Daniel Craig (49) returnerer til rollen som agent 007 for femte gang blir bekreftet av flere anonyme kilder i produksjonsselskapene Eon og Metro-Goldwyn-Meyer overfor New York Times.

På tross av skuespillerens tidligere uttalelser om at han heller vil «kutte seg i håndleddene» enn å spille inn en ny Bond-film (en grei strategi før lønnsforhandlingene, må en tro) kommer ikke nyheten overraskende på den norske Bond-eksperten Morten Steingrimsen, som blant annet har forfattet «Den store boken om James Bond» og tidligere skrevet Bond-saker for herværende nettsted.

– Det ville være uklokt å erstatte Craig. De seneste filmene er jo blant de mest fremgangsrike i serien, og kommersielt og publikumsmessig er den nå på høyde med storhetstiden på 1960-tallet. Og for hans eget vedkommende: Til tross for flere gode filmer mellom Bond-filmene, som «Girl with the Dragon Tattoo» og «Defiance», er ingen av dem blitt virkelig store hits. Craig har også medvirket i noen filmer som slettes ikke gjorde det godt nok i billettlukene, som «Cowboys and Aliens». Derfor trenger Craig Bond like mye som serien trenger ham, mener Steingrimsen.

Craig og Harrison Ford i «Cowboys and Aliens» (2011). Ikke noe høydepunkt for noen av dem.

Fantasi og virkelighet

Også på det rene: Manuset forfattes av Neal Purvis og Robert Wade, som har skrevet alle Bond-filmene siden «The World Is Not Enough» i 1999 og med det skrevet om James Bond lenger enn det figurens opphavsmann, Ian Fleming, gjorde.

De to manusforfatterne har tidligere snakket om utfordringene med å videreføre franchisen i Trump og Brexits tidsalder.

– Hver gang du skal lage en Bond-film er du nødt til å si noe om Bonds plass i verden, noe som sammenfaller med Storbritannias plass i verden. Og med folk som Trump har Bond-skurken blitt virkelighet, sa Purvis til The Telegraph i mars.

– Når de skal lage enda en, blir det interessant å se hvordan de vil forholde seg til at virkeligheten er blitt lik fantasien, sa manusforfatteren.

Nå knytter det seg særlig spenning til hvilken regissør produsent Barbara Broccoli velger.

– Jeg håper selv på en visjonær regissør — ala Christopher Nolan — som kan bringe noe nytt. «Spectre» var ingen dårlig Bond-film, og hadde mye bra i seg – ikke minst åpningssekvensen, som var en av seriens beste. Men sett i ettertid bar filmen preg av å være en «best of»-samling med referanser til tidligere filmer, mener Morten Steingrimsen.

«Sherlock»-regissør

Han ser gjerne en Bond-film av det mer fantasifulle slaget – som «You Only Live Twice» (1967) og «The Spy Who Loved Me» (1977).

– Det er altfor lenge siden en Bond-film med ubåter og raketter. Dette er for så vidt en posisjon i filmverdenen som «Kingsman»-filmene har tatt, men det er på tide at Bond tar den tilbake, mener Steingrimsen, som kan opplyse om at skotske Paul McGuigan for tida er det heteste regissørnavnet på ryktebørsen som alltid omgir Bond-produksjoner.

Paul McGuigan: Potensiell ny Bond-regissør. Foto: Anthony Citrano / CC BY 2.0

McGuigan har særlig gjort seg bemerket med flere episoder i BBC-serien «Sherlock» og ble nylig tatt ut til filmfestivalen i Toronto med Annette Bening– og Jamie Bell-filmen «Film Stars Don’t Die in Hollywood», om romansen mellom en aldrende Hollywood-legende og en ung skuespiller. Den er produsert av nettopp Barbara Broccoli og har flere Bond-folk i crewet.

– Men det er alltid vanskelig å spå hvem som kommer til å regissere James Bond.  De siste 20 årene har det vært nesten umulig. Hvem ville for eksempel trodd at Marc Foester og Sam Mendes ville lage Bond? Sånn sett kan jobben like gjerne havne hos Morten Tyldum eller Nicolas Winding Refn. Begge vært i samtaler tidligere, sier han.