«Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake» var ikke den eneste filmen fra (såvidt) tidlig 80-tall som ble delvis spilt inn i Norge.

Også deler av den John Landis-regisserte spionkomedien «Spies Like Us» med Dan Aykroyd og Chevy Chase  i hovedrollene ble til her til lands.

Mens den førstnevnte filmen skildret en krigssituasjon i full blomst, var «Spies Like Us» et ekte produkt av den kalde krigen, der en potensiell atomkrig lurer i bakteppet.

Det svært få imidlertid vet, er at Aykroyd, Chase og resten av filmteamet nesten startet en ordentlig krig mens de var igang med innspillingen.

– Vi spilte inn noen scener til «Spies Like Us» i Norge, på en fjelltopp nær Sognefjorden. Vi hadde en kopi av en sovjetisk SS20-rakett (eller SS50, som det sies i filmen, red.anm.) plassert på en utskytningsrampe der på fjellet, kunne Dan Aykroyd nylig fortelle til The Telegraph.

– Det var et helt nydelig sted. Vi spilte inn i over en uke, før vi en dag fikk en telefon fra en representant for det amerikanske forsvarsdepartementet som kunne fortelle at deres satelitter hadde oppdaget raketten vår, og at de hadde kontaktet norske myndigheter. De trodde en sovjetisk rakett hadde blitt flyttet inn i Norge i all hemmelighet. Produsentene måtte sverge på at den var falsk, og avverget med det en stor, internasjonal diplomatisk krise.

Kanskje ikke helt nok til å dra Norge inn i et atomholocaust, men det skulle vel ikke mye til for å vippe nervøse generaler av pinnen på den tiden.

Her kan du se Aykroyd og Chase blant annet snakke litt om de store temperaturutfordringene de hadde under innspillingen:

Godeste Paul McCartney hadde forøvrig filmmusikken til filmen:

Til sist, en liten fun fact via Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon: 3rd AD på «Spies Like Us», Nick Smith, var i sommer tilbake i Sogndal som 1st AD på Alex Garlands «Ex Machina».