Ved midnatt utløp fristen for å søke om den såkalte insentivordninga for filmskapere. Den innebærer at man får refundert 25 prosent av pengene man legger igjen lokalt dersom man velger å spille inn i en film eller tv-serie i Norge.

Filter Film og TV har fått innsyn i hvem som har søkt. Det dreier seg blant annet om «The Postcard Killings», den kommende krimfilmen med Dakota Fanning og Patrick Dempsey i hovedrollene, og basert på svenske Liza Marklund og amerikanske James Pattersons roman fra 2010.

Romanen handler om en svensk journalist og en amerikansk familiefar som etterforsker en serie mistenkelige mord i Europa.

Dobling av søknader

Filmen regisseres av Janusz Kaminski, som mottok Oscar for beste foto på Steven Spielberg-filmene «Saving Private Ryan» og «Schindler’s list». Han uttrykte ønsker om å gjøre opptak i Norge allerede i februar i fjor, i tillegg til å skyte scener i New York, München, Stockholm og nord-Sverige.

Til sammen er det kommet inn åtte søknader, dobbelt så mange som i fjor.

Produksjonsapparatet bak «Snømannen», Jo Nesbø-filmatiseringa med Michael Fassbender som tok mesteparten av insentiv-midlene i fjor, søker om støtte for å komme tilbake til Norge og gjøre restopptak til filmen.

De to norske seriene «Grenseland» og «Profitøren», ITV-serien «Shetland», en kinesisk produksjon med tittel «Lost in Norway», den irske animasjonsserien «Viking Skool» og det britisk-produserte dramaet «The Bird Catcher» – basert på et norsk manus om jødeforfølgelser i Trondheim under krigen – utgjør resten av lista.

Ingen stjernekrig

Som dermed ikke omfatter noen av de store produksjonene som har vært nevnt som aktuelle for norgesinnspillinger i det siste; som «Star Wars» og «Game of Thrones». Ifølge en sak i Dagbladet i forrige uke (som vi ikke finner på nett) skal flere utenlandske produksjoner droppe Norge fordi de ikke rekker søknadsfristen.

De fleste norske filmprosjekter er ikke interessert i insentivordningen fordi den ikke kan kombineres med produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt.

I mars vil instututtet fordele de 56 millionene som er satt av til insentivordningen på årets statsbudsjett. De opplyser at de regner med at hele potten blir delt ut. Skulle det gjenstå midler utlyses det en ny frist.

I fjor førte insentivordningen til at hele «Snømannen» og deler av Matt Damon-filmen «Downsizing» ble spilt inn på norsk jord.