Mye oppstuss om «Kon-Tiki» den siste tiden. Men hey. Det lages mye annen film i Skandinavia også. Noe av den er til og med bra.

Ta «Som du ser meg». På papiret kanskje litt … kulturkleint? Regissør Dag Johan Haugerud har for eksempel uttalt at han ønsker å utforske «spåk, empati og klasseproblematikk» – og hans forrige film ble laget om og med Thomas Hylland Eriksen.

Filmen består av en rammefortelling om en forfatter som leser inn sin nye bok som lydnok – og fungerer dermed som voiceover på tre historier om henholdsvis en sykepleier, en oversetter og … en slags historie fra den norske overklassen.

Betegnende nok har regissøren uttalt at mens de tre førstnevnte sekvensene er basert på grundig research, baseres skildringen av overklassehjemmet mer på gjetning. Huffda. Ja, det lukter litt av det «korrekte Norge» her (behøver ikke bruke prefiksen «politisk» i utide).

Men vi er nysgjerrige allikevel, først og fremst på grunn av et sterkt skuespillerlag (rollene er i all hovedsak skrevet for de kvinnelige rolleinnehaverne) og generelt begeistrede uttalelser fra alle kanter (inkludert blurbs fra ikke spesielt lettlurte folk som Jokke Trier og Harald Eia på plakaten).

I Haugesund snappet den opp den nordiske filmprisen, sånn ganske i skyggen av «Kon-Tiki». Så ja, vi er spente på filmen, som har premiere 14. september.

Sa vi ikke Skandinavia? Joda. Denne dokumentaren hadde dansk premiere for noen få uker siden. La oss håpe at den finner veien over Kategat eller hva det nå heter.

Jesper Ganstlands («Farväl Falkenberg») «Blondie» har vi snakket om før her på siden. Dristige greier, et familiedrama med ekstremt folkekjært cast – i hovedrollene finner vi blant annet et stk. glamourmodell, en «Beck»-skuespillerine og selveste «Åmål-Elin» i potensiell comebackmodus.

Dømt til å bli enten en av årets skandinaviske suksesser – eller en legendarisk kalkun.