Jeg tenkte å introdusere nok en fast spalte idag: Hver fredag serveres det beste av ukens ferske musikkvideoer, iblandet nyoppdagede eller nyopplastede perler fra arkivene. Samt en del babling. For å gjøre det ekstra enkelt for meg selv og dere som evt leser dette, tenkte jeg imidlertid å avvike fra denne formelen i premiererunden.

I anledning årets Øyafestival, som setter preg på i hvert fall Oslouka som kommer med et godt over gjennomsnittlig awesome program. For å leke litt Oslolos, gir vi deg én video for hver Øyadag, med en artist du ikke bør gå glipp av hverken på YouTube, Vimeo eller i Middelalderparken.

 

TIRSDAG:

Jonas V (Jaeger/Tommy Tirsdag hip hop-bonanza 23:00-03:30)

Øyas klubbdag er som vanlig usedvanlig full av oppadstormende norske acts på ørten scener rundt om i byen, men vårt valg er likevel en no brainer. Om det er lenge siden vi har sett en så god, (unnskyld uttrykket) gatetroverdig hip hop-video, er det enda lenger siden vi hørte så god gatetroverdig norsk hip hop som det Jonas V serverer. Her med god hjelp fra venner fra det der G-huset, inkludert John Olav Nilsen og (sporadisk Comoyo-skribent) Vågard +resten av A-laget (som forøvrig spiller uti parken dagen etter). Og hvis du lurer på hvem han ene duden som ikke skarrer er, og hva han gjør der, heter han Mats Dawg – og har også regissert videoen. Bra jobba.

BONUSTIPS: Apropos gatetroverdighet spiller også Groruddalens stolthet Kenneth Engebretsen på samme arrangement, samme sted.

 

ONSDAG:

Lindstrøm & Todd Terje (Vika 19:20)

Du kan si mye om den der såkalte Oslodiscoen, men spesielt flinke med det visuelle har de i grunnen aldri vært, den der skjeggete gjengen som står bak hovedstadens viktigste musikkeksport siden black metal.

Heldigvis har Todd Terje, som denne dagen spiller i en unik livekonstellasjon med sin studionabo Hans-Peter Lindstrøm, fått kyndig hjelp med musikkvideoen til sin omstridte «er-det-en-hit-eller-strandbarbakgrunnsmusikkjingle?» «Inspector Norse». Fra selveste, unge, lovende Kristoffer Borgli – en av moderlandets klart dyktigste musikkvideoregissører om dagen (du har muligens sett den gufne videoen han lagde for Serena Maneesh, og ganske sikkert den han lagde for smågufne Donkeyboy).

Faktisk er videoen til «… Norse» i bunn og grunn bare en smakebit på Borglis debut som kortfilmregissør. Den heter «Whateverest», er basert på Todd Terjes musikk (sort of ..) – og vi har fått smugkikke på den. Vi tipper den kommer til å gå seiersrunden på kortfilmfestivalrundgangen som den med støtte fra NFI blir sendt ut på de neste par årene.

 

TORSDAG:

Frank Ocean (Enga 17:30)

OK, så er kanskje Frank Ocean enda et eksempel på en artist som ikke helt har funnet den visuelle formen til å matche musikken sin. Men det er i dette tilfellet først og fremst fordi musikken han lager har en slik uvanlig evne til å skape mentale bilder som det skal en Kubrick, en Fellini eller en Tarkovskij for å matche. Og Stanley, Federico og Andrej er jo daue, alle mann!

Ellers skulle vi ønske, littegranne, at Frank Ocean hadde hatt råd til å ta med seg The Roots på turné.

Men tror uansett at det skal svært mye til for at dette ikke blir en minneverdig konsert.

 

FREDAG:

Lee «Scratch« Perry, The Congos & Max Romeo (Sjøsiden 22:00)

Mooooo! Lee «Scratch» Perry har derimot ikke noe problemer med det visuelle. Han er langt mer enn «bare» hovedpersonen i de beste ølreklamene som noensinne er laget. Han har også produsert relativt mange av de beste platene som noensinne er laget, i sitt legendariske studio Black Ark. Der var det tilstander, si!

Noen av de aller beste av de mange supre skivene som strømmet ut av Black Ark (frem til Perry selv brente ned hele sulamitten ganske kort tid etter klippet ovenfor ble filmet), laget han sammen med The Congos og Max Romeo, og på fredag står alle (overlevende) sammen på en scene ved en sølepytt i Gamlebyen.

 

LØRDAG:

Jessie Ware (Sjøsiden 18:35)

Har du sett/hørt noe penere i år, liksom?