OK, vi har vært innom dødsfallet til Rolv Wesenlund tidligere denne uken, men føler egentlig ikke at det er noen grunn til å unnskylde at vi vender tilbake til dette i dag.

I hvert fall ikke etter at vi leste Jonas Gahr Støres overraskende finstemte og presise nekrolog for Morgenbladet på fredag. Vi siterer:

Jeg kan kjenne igjen Fleksnes frykt for taushet når han er ute i sosialt lende, han må snakke og holde stemningen enten det er i den fastlåste heisen eller på legekontoret. Og kontrasten, frykten for de andre, er en hverdagsutgave av Jean Paul Satrtes devise om at «Helvete er de andre». Det er Fleksnes’ tur i billettluken på togstasjonen. – Hvor skal De hen, sier billettøren. – Ja, bryr det deg, holdt jeg på å si?, svarer Fleksnes.

I episoden «Ensom» er ensomheten portrettert ømt, nært og følsomt, i andre episoder mer brautende, særlig når han er ute blant folk. Jeg tenker innerst inne at sånn kan jeg også være, trist når jeg er alene, usikker når jeg er blant andre. Tidvis leverer Wesenlund her skuespill av ypperste klasse, verdig alle genre.

Noe som selvsagt fikk meg til å søke etter den omtalte episoden på YouTube. OK. Det skal sies at den nok ligger nærmere mitt eget liv enn Jonas Gahr Støres. Og at alvoret lar vente på seg til de aller siste sekundene.

Men jo, da får Wesenlund oss virkelig til å kjenne på den også, ensomheten, og Fleksnes-skikkelsens tragiske dimensjoner. I en episode som ellers, i sin monologiske form, gir Wesenlund anledning til å spille på hele sitt repertoare som komiker og skuespiller. Fra den veltimede, improviserte replikkhumoren til den koreograferte fysiske humoren.

Episoden er også et fremragende eksempel på hvor eksemplarisk den opprinnelig britiske episoden er «fornorsket», med forbløffende lite påklistrede referanser til særnorske (søttitalls-)fenomener som Sfinx-konfekten og Morgan Kane-bøkene.

Men som vi har sagt før, i vår egen lille Wesenlund-nekrolog: aller klarest kommer Fleksnes’ tragiske dimensjon frem i langfilmen «Den Siste Fleksnes» (1974).

Som du kan (bør?) se hos Comoyo View. Mens «livet går videre», for å sitere Gahr Støres velplasserte Fleksnes-sitat i den der nekrologen.