Et aldri så lite tips for tilhengere av britisk sosialrealisme i form av tv-drama: Jimmy McGoverns ganske aldeles rykende ferske andresesong av serien «Accused» har begynt på SVT, med andre episode på sendeplanen førstkommende lørdag (nærmere bestemt på SVT1 21:30).

Hvorfor er det verdt å skrive om, sier du? Jo, blant annet fordi samme McGovern var hjernen bak såvel nittitallsfavoritten «Cracker» og nullnulltallscontenderen «The Street», for bare å nevne noe.

OK, i retrospekt LITT ujevne serier begge to, men til gjengjeld med noen fantastiske øyeblikk når det virkelig funket. Som i de to episodene av de respektive seriene du kan se små klipp av over – om du ikke øyeblikkelig får déjà vu til noen av den mest sosialt relevante tv-en på denne atlanterhavssiden av «South Park» når du ser dette bør du sjekke backkatalogen.

«Accused» kombinerer på sett og vis krimformen fra «Cracker» med den rendyrkede, bekmørke sosiale kommentaren i «The Street»: hver episode introduseres vi for en person som venter på domsavsigelse i saken mot seg, før bakhistorien rulles opp. Resultatet er litt som om man hadde genspleiset Henrik Ibsen med en frityrstekt Mars Bar og latt det resulterende, briljante misfosteret skrive manus til den britiske utgaven av «Law & Order». Med andre ord: dritfett.

Glemte tilfeldigvis å tipse dere om denne sesongens premiere. Det vil si, jeg ante ikke noe om det før jeg switchet innom den på lørdagskvelden selv, og synet av Sean Bean i full drag vekket nok interesse til at jeg lot kanalen stå på de to minuttene det tok før jeg tenkte «hmm, dette må være en ny serie fra han der Jimmy McGovern?» Kødder ikke, så gjenkjennelig er faktisk pennen hans. Mens selve, eh, blikkfanget er et godt eksempel på hvor stor respekt den pennen har blant eliten av britiske skuespillere – samme episode kunne også by på en velopplagt opptreden fra Stephen Graham, som for tiden kaster bort tiden sin og vår som Al Capone i «Boardwalk Empire». Men med et McGovern-manus å spille på husket jeg, for første gang på lenge, hvorfor jeg bet meg merke i Graham og forventet store ting fra ham helt siden denne musikkvideoen:

Episoden som går på SVT på lørdag byr forøvrig på såkalt UVENTA ROLLER fra både Joe Dempsie fra «Skins» og «Game Of Thrones», Mike Leigh-gjengangeren Ruth Sheen, komikeren Olivia Colman og tidligere dronningtolker/kona til James McAvoy Anne-Marie Duff. Sånn for å understreke poenget-