• Se filmen her!

Tirsdag denne uken ble Nordisk Råds filmpris til Ruben Östlunds «Play». En klar favoritt til prisen, en kritikerfavoritt både i hjemland, vårt land og det der store utlandet.

Men samtidig en film som hjemme i Sverige greide å igangsette en bred, men tilspisset samfunnsdebatt. Som begynte … interessant nok med forfatter Jonas Hassen Khemiris liste med 47 grunner til at han gråt av filmen i Dagens Nyheter 18. november.

En liste som i likhet med Östlunds film ikke egentlig bød på noen lettvinte forklaringer, men alle hang seg selvsagt opp i punktet «fordi jeg syntes den var rasistisk». Balubaen toppet seg en snau uke senere når kulturredaktøren i Aftonbladet nokså oppsiktsvekkende bød på et glimt inn i sin egen hjerne, og revyen som visstnok spilles av hver eneste gang hun ser en svart – unnskyld, farget – person på nærbutikken:

… slavskepp, Tintin i Kongo, bomullsplantage, Rwanda, ANC, Muhammad Ali, familjen Cosby, I have a dream, negerbollar, Malcolm X, barn med flugor i ansiktet, Obama, aids, Idi Amin … en förortsmobb som stjäl mobiltelefoner.

Det må være ganske slitsomt. Låter en smule … rasebevist også, spør du meg. Uansett, du finner en ganske god oppsummering av debatten som raste sist vinter på SVTs Filmbloggen -interessant lesning. Som skandinavisk filmblogg må vi i grunnen si at vi er fristet til å forsvare enhver film som stimulerer til en så omfattende debatt rundt selve filmens vesen.

Vel, med visse unntak, da:

  • Se filmen her!