Fuck it, av og til må man bare legge til side de vanlige bedrevitende (om enn aldri så åpenbare) innvendingene og reservasjonene. Som for eksempel i møte med denne traileren.

For «Everywhen» er en fulllengders norsk science fiction-film laget av 17-åringer, på et budsjett på 55 000. Spilt inn dels i påskeferien, dels som en semesteroppgave for medialinja på Ullern Videregående Skole. Det er noe forfriskende med den en slik lidenskapelig vilje til å lage film, spesielt i et land hvor folk skriker «sensur» om det offentlige ikke støtter produksjonene deres finansielt. Og gjerne trekker frem Bergman som et eksempel på hvor viktig det er med et statlig støttet kulturliv.

Men glemmer at alle Bergmans viktigste og beste filmer var kommersielle, privat finansierte filmer.

Om «Persona» ikke hadde gått med overskudd, er det reelle muligheter for at Bergman aldri hadde kunnet lage film igjen. Tygg på den, før du tar ordet «Kunstnerisk risiko» i munnen din igjen.

Uten at vi skal påstå at noen av de involverte i en sci fi-film oppkalt etter en låt på et av Massive Attacks mest bedritne album kommer til å lage en ny «Persona».

Men hvem vet? Tommy Wirkola er mildt sagt ingen Bergman eller noen filmkunstner overhodet, men han har da kommet seg et stykke på veien til en legitim filmkarriere fra et lignende utgangspunkt. Uten å gå helt totalt Ayn Rand her heier vi med andre ord på INITIATIVET i seg selv, og gjør med det oppmerksom på at interesserte i første omgang kan se «Everywhen» på Cinemateket i Oslo førstkommende mandag, tirsdag og lørdagen etter, kl 19:00.

Du kan forøvrig lese et intervju med de unge filmskaperne i Aftenposten her. «Time is on your side!!!»