Innrømmelse: det hender iblant at jeg anbefaler filmer jeg IKKE har sett i denne spalten. Ikke så ofte, og aldri uten grunn.

Altså, «Jack Reacher», som du kan leie i sjappa vår, er egentlig en type film jeg personlig aldri kunne tenkt meg å anbefale usett. Starten på en tenkt actionfranchise-serie med Tom Cruise i hovedrollen, liksom.

Men hey. Werner Herzog spiller russisk mafiaboss i filmen. Det er alt jeg trenger å vite for å skjenne på meg selv for at jeg ikke har fått somlet meg til å se den ennå.

Hvorfor det? La oss NOK EN GANG i denne spalten ta en kjapp Herzog-kavalkade.

Det klarer vi til og med uten å overdrive gjentagelsene fra tidligere saker. Det er så rikt kildemateriale, vøtt.

Werner Herzog om naturens obskønitet:

Fra den glimrende dokumentaren «Burden of Dreams», som følger innspillingen av klassiske «Fitzcarraldo», med Herzogs bestefiende (den både i sin levetid, men SÆRLIG i senere tid GRUNDIG skandaliserte) Klaus Kinski i hovedrollen – et prakteksempel på hvordan Herzog er den typen regissør som først og fremst er opptatt av prosessen med å lage film, fremfor filmmediet i seg selv.

Werner Herzog tar en kule under intervju:

Denne trenger vel ikke noen kommentarer.

Werner Herzog om «Dirty Harry» vs kunstfilm

Denne derimot – her er Herzog for en gangs skyld «i karakter», som i «Jack Reacher».

Klippet er hentet fra nyaktuelle Harmony Korine («Gummo», «Spring Breakers») andre spillefilm «Julien Donkey-Boy» – opprinnelig tenkt som en del av Lars «von» Triers Dogmeprosjekt, men heldigvis klarte ikke Korine å hodle seg innenfor de DRITDØVE rammene til «von» Trier.

Merkelig nok var ikke dette klippet inkludert i Fredrik Strages ellers gode Herzog Top Ti-liste, tidligere publisert på Comoyo Filter.

Vil du ha mer Herzog? Vi har også «Rescue Dawn» i sjappa.

Den har jeg HELLER IKKE sett. Kanskje på tide.