Yes! Eller burde jeg snarere si «gjess»? Det er uansett tid for min favoritthøytid av dem alle. Vi sakser fra wikipedia:

«Martinsmesse, Mortensmesse, Martinsdag eller Mortensdag er en kristen høytid som feires den 11. november til minne om den hellige Martin av Tours (ca 315–397 e.Kr.). Dagen er markert på primstaven, ofte med en gås eller en bispestav.

Et sagn om Martin forteller at han gjemte seg blant gjess for å unngå å velges til biskop. I Tyskland og Danmark spiste man tradisjonelt mortensgås, gåsemiddag, på denne dagen. I Norge var skikken istedet å spise gris på denne dagen. Maten ble delt med fattige.»

Det er dessuten navnedagen til Martin. Gratulerer, Martin! Jo, takk Martin. Grublet lenge på hvilken film i Comoyos utvalg som passet til anledningen. Hverken senperiode-Steve Martin eller Martin Lawrence i kjole fristet så veldig. Martin Sheen i «Apocalypse Now!» frister derimot alltid, selv på denne helligste av alle kvelder.

• Se Martin Sheen i «Apocalypse Now!» her!

BONUS:
Det var mørkt og fuktig også bak kamera …

(fra den ganske så eksepsjonelle bakomfilmen «Hearts of Darkness – A Filmmaker’s Apocalypse», basert på opptak Francis Ford Coppolas kone Eleanor skjøt under innspillingen.)

• Se Martin Sheen i «Apocalypse Now!» her!