Denne ukens mest omtalte filmpremiere på kino, er utvilsomt Quentin Tarantinos nye, kritikerroste (men også noe kontroversielle, i hjemlandet i hvert fall) epos «Django Unchained». Som altså kombinerer et plott satt i slaveriets USA med et klassisk Tarantinosk hevnmotiv, og store doser hyllest til de italienske spaghettiwesterns, som tittelens ikke akkurat subtile nikk til «Django».

Men hei, dette er faktisk ikke den første hyllesten til Sergio Corbuccis film fra 1966 og den lange rekken filmer mer eller mindre inspirert av denne som Tarantino har deltatt i!

Se «Sukiyaki Western Django» her!

I 2007 gjorde nemlig Tarantino en gjesterolle i den eksentriske japanske regissøren Takashi Miike (ifølge noen kanskje den enkeltregissøren Tarantinos filmatiske stil, med alle sine lån fra filmhistorien, lener seg tyngst på) sitt bidrag til westernkanonen.

«Sukiyaki Western Django» er en hyllest både til sekstitallets spaghettiwestern, som jo i seg selv lente seg tungt på lån fra japansk (samurai)film, og til Japans egen (noe mindre kjente) westerntradisjoner fra samme tid. Filmer Miike vokste opp med, ofte i de hjelpesløst dubbede engelske versjonene, noe som dels forklarrer filmens litt underlige, fonetiske engelske dialog.

Vel verdt en titt. Og ut fra det vi har skjønt fra intervjuer nylig, var det under innspillingen av denne Tarantino begynte å skrive på manuset til sin egen «Django»-film.

Tittelens «Sukiyaki» er forøvrig en tradisjonell japansk matrett, grovt overforenklet en slags lapskaus, sleng alt du har i gryta liksom. Noe som jo passer en såpass kryssrefererende film som dette.

Denne sangen derimot, en merkelig crossoversuksess i USA og Europa i 1963 (sekstitallets Gangnam Style!) har derimot INGENTING med «Sukiyaki». Man valgte bare et passe japanskklingende navn (muligens det eneste japanske ordete rette ansvarlige kunne?) for den vestlige lanseringen.

Se «Sukiyaki Western Django» her!