Det skrives FORTSATT kulturkronikker om at tv-serien er den nye… episke romanen eller hva som nå er omkvedet denne uken.

Om hvordan han der Heytch Beeo har gjort tv-prosjekter prestisjefulle, om hvordan de beste skuespillerene og manusforfatterene nå foretrekker tv-formatet og bla bla bla.

Men man har visst glemt sist gang tv-serien var den nye episke romanen? Selv om det skjedde i vår egen bakgård. Når verdensberømte Ingmar Bergman, fortsatt i midten av en suksessfull karriere, meldte overgang til tv med serien «Scener ur ett äktenskap». En mildt sagt intim serie som skildrer ekteskapet og skilsmissen til Johan (Erland Josephson) og Marianne (Liv Ullmann i en av sine mest ikoniske roller).

Og en massiv suksess på tv både i hjemlandet og i Norge – en seiglivet urban myte som vi ikke har giddet å prøve å verifisere eller avkrefte går ut på at skilsmisseraten steg markant i begge land som en direkte følge av serien. Så pass på.

Men for all del, se serien. For eksempel her hos oss, på Comoyo View. Og se opp for Wenche Foss i en strålende birolle i nest siste episode!!

BONUS:

Liv Ullmann diskuterer «Scener ur ätt ektenskap» i lys av sitt forhold til Ingmar Bergman, i Montreal i fjor.