I disse dager skulle oppfølgeren til David Cronenbergs litt omstridte russermafiathriller «Eastern Promises» etter planen vært under innspilling, med Viggo Mortensen tilbake i rollen som dobbelagent Nikolai Luzhin.

Dessverre falt finansieringen til filmen, som skulle følge Luzhin tilbake til Russland, sammen. Bummer.

Et lite plaster på såret til de som finner emnet fascinerende: dokumentarfilmen «The Mark Of Cain» gir en usedvanlig nærgående skildring av russiske kriminelle innen fengselssystemet, inkludert den organiserte kriminalitetens fotsoldater, og gir et bilde av de særegne kodene for kriminelle som utviklet seg under Stalins Gulag-system. Ikke minst uttrykt gjennom særegne tatoveringer, et eget «språk» som i dag er i ferd med å forsvinne.

Dokumentaren var da også en viktig kilde for Cronenbergs film, ikke minst til Mortensens forberedelser.

BONUS: Vi kjører på med en dobbelfeature i dag, siden NRKs nett-TV fortsatt har dokumentaren «Thieves by Law» liggende ute gratis. Se den her.

Alexander Gentelevs dokumentar er kanskje ikke like «fengslende» (heh!) som Alix Lamberts «Mark of Cain», og har dessuten et tidvis irriterende klisjefylt billedspråk.

Men det er allikevel fascinerende å se tre tidligere lederskikkelser i den russiske mafiaen fortelle røverhistorier (mer eller mindre) fra sin karriere. Når filmen ble vist i USA i 2010, var det enkelte kritiske røster som hevdet at de tre «heltene» i filmen var bløffmakere.

Gentelevs respons: «Sjekk med Interpol». Og jada, flere av dem er etterlyst der.

Alimzhan Tokhttakhunov er for eksempel beskyldt for å ha bedrevet utstrakt kampfiksing – blant annet under KUNSTLØP-øvelsen i OL i Salt Lake City i 2002! Now that’s gangsta!!