I dag ville den ikoniske skuespilleren Steve McQueen ha fylt 83 år.

Mannen som en periode på syttitallet var verdens best betalte skuespiller, fikk dessverre uhelbredelig kreft mot slutten av samme tiår, og fremskyndet dessuten sin egen død ved å la seg behandle av en notorisk kvakksalver i Mexico.

Helt i stil med McQueens rykte som en antiautoritær villmann, i grunnen. Vi minnes ham med et gjensyn med en av hans aller mest minneverdige roller.

• Se Steve McQueen som «Bullit» her!

Slår meg forresten at den restaurantscenen må være inspirasjonskilden til denne:

Steve McQueen er forøvrig på topp ti-listen over «best betalte avdøde skuespillere» også, takket været dødsboets litt tvilsomme praksis med å lisensiere bruken av klipp av McQueen til reklame.

Mustang-reklamen fra 2008 er allikevel litt morsom, for oss som liker det litt meta. Ikke bare spiller den på den klassiske biljakten i «Bullit» (med Steve McQueen i en 1968 Ford Mustang GT) -men enten det er bevisst eller ubevisst (litt uklart) spiller den også på McQueens ry som mannen som takket NEI til en rekke klassiske filmroller – blant annet hovedrollen i Spielbergs «Nærkontakt Av Tredje Grad», som istedet gikk til Richard Dreyfuss, fordi Steve McQueen mente at han ikke klarte å gråte på kommando!

• Se Steve McQueen som «Bullit» her!