I dag slippes «Until Now», det andre (samle/miks)albumet til fenomenet og melkekua Swedish House Mafia, som avslutter europadelen av sin avskjedsturne i Bærum i desember.

Det er vel verdt å markere, selv om noen kanskje først og fremst synes det faktum at de legger inn årene er verdt å markere/feire. Men bare slapp av, vi skal ikke fylle opp denne siden med SHM-låter  – de får vel selv de av dere som liker dem mer enn nok av andre steder. I stedet anbefaler vi en ny titt på den … nokså åpenhjertige (og kritikerroste) dokumentaren «Take One» (se over).

Og et lite knippe historiske svenske houseklipp -en smule inspirert av Comoyo-kollega Fredrik Strages glimrende artikkel om Avicii og svensk househistorie i forrige nummer av det svenske magasinet Icon, yo.

Army Of Lovers -I Am The Amazon (Nordik Beat Erotica Mix)

Mot slutten av åttitallet skapte dj-kollektivet og plateselskapet Swemix begrepet «Nordik Beats» for å markedsføre den aller første bølgen av svensk house. Også i Sverige var den første bølgen av house tett knyttet til gaymiljøer, og Army Of Lovers var relativt kjapt på ballen. Vokalist på dette kuttet: en viss La Camilla. Ja, Henemark, nå for tiden best kjente som knugens (påståtte) elskerinne.

Robin S – Show Me Love (Stonebridge Club Mix)

Du veit den basslinja der? Det var en svenske som skrev/spilte den: Swemix-DJen Stonebridge, i 1992. Et riff med en så massiv suksess at det den dag i dag kan konkurrere med selv SHMs mest massive suksesser.

The Persuader – Slussen (Go Dub Mix by Erot)

I den neste generasjonen av svensk housemusikk er både plateselskapet Svek og produsent/DJ Jesper Dahlbäck helt sentrale navn. Her er sistnevnte remikset av den alt for tidlig avdøde norske helten DJ Erot (senere hyllet på denne udødelige låten av sin kjæreste Annie, som han også rakk å produsere de første singlene til) i 1998. Et stort, transskandinavisk houseøyeblikk!

Eric Prydz – Call On Me

Har det vært litt lite videoer til å kalle dette en musikkvideobonanza? OK, vi veier opp med dette filmatiske høydepunktet fra Eric Prydz – som en kort stund var «originalmedlem» i Swedish House Mafia. Vi klipper litt fra Strages artikkel her:

«Skivbolaget mejlade meg videoen som de hade gjort själva. Och jag fattade ingenting. «Jag vill inte ha den videoen», sa jag. «Du har ingenting att säga till om», sa de.»

Axel Boman – ABBA 002

Dagens generasjon av svenske houseprodusenter rommer mer enn Avicii, Swedish House Mafia og (kremt) umiddelbar familie. Den såkalte undergrunnen står minst like sterkt som noensinne, ta for eksempel labelet Studio Barnhus og Axel Boman, her med en frekk ABBA-rework, sånn bare for å ta det ekstra svenskt.

First Choice -Love Thang (Genius Of Time unreleased edit)

Eller hva med duoen Genius Of Time – som her går ganske radikalt til verks med en virkelig discoklassiker. Og blir lagt for elsk av de samme puristene som ellers bruker Swedish House som skjellsord, om det blir etterfulgt av ordet Mafia i hvert fall.

EKSTRA MAFFIG BONUS:

Pernilla Wahlgren -Picadilly Circus

En alternativ blikk på røttene til Swedish House Mafia får du om du titter nøye på danserne til Pernilla Wahlgren under fremførelsen av «Picadilly Circus» under den svenske MGP/Melodifestivalen-finalen 1985. Det er nemlig Emilio og Vito Ingrosso -henholdsvis onkel og pappa til Swedish House Mafias Sebastian Ingrosso. Rafft! Og: litt av en familie.