Det ser ut til å være en nesten foruroligende rørende enighet om at Kendrick Lamars «good kid, m.A.A.d. city» ikke bare er ukens, men høstens og kanskje årets viktigste albumutgivelse. I den anledning trår vi til med en spessial. Her er noen låter fra albumet – og låtene som formet dem!

«The Art of Peer Pressure»

Suspekt feat. Tina Dichow – «Helt Alene»

Jepp, en av de mest omtalte låtene på albumet er faktisk basert på …en dansk, emo raplåt fra ifjor? Heldigvis fjernet Kendrick Lamar singer/songwriteren Tina Dickow og de ambisiøse (men i grunnen fine!) strykerarrangementene, men Suspekts Rune Rask har allikevel fått kreditering som produsent. Ålreit gjort! Men ikke nok med det …

«Bitch Don’t Kill My Vibe»

«Bitch Don’t Kill My Vibe» er OGSÅ basert på dansk musikk. Nemlig de nesten Acid Jazz-aktige Boom Clap Bachelors. Veien fra dansk frokost-TV til Compton er kortere enn man skulle tro.

«m.A.A.d city»


Albumets enslige innhogg i den klassiske gangsterrappens estetikk, men når han Kendrick først gjør noe, gjør han det på ordentlig. Når (del to av) låta åpner med et sitat fra MC Eihts klassiske «Straight Up Menace», har han fått Compton’s Most Wanted-veteranen til å levere det selv, med et vers på kjøpet.

Og både trommesporet og Kendricks egen åpningslinje referer til Ice Cube-klassikeren «A Bird In The Hand». TIlfeldigvis også min egen yndlingslåt på mitt yndlings-Ice Cube-album. Kos!

«Compton» feat Dr Dre

En mye referert episode i den siste ukens hektiske Kendrick Lamar-dekning, er når onkelen til Kendrick tok ham med til videoinnspillingen av Dr Dre og Tupacs «California Love».

Og det er selv uten den anekdoten i bakhodet vanskelig å tolke talkboxpartiet på hans egen Dr. Dre-duett «Compton» som noe annet enn en direkte referanse til Roger Troutmans (RIP) ikoniske talkboxparti på «California Love».