Vi må nok (dessverre) begynne med litt klipp-og-lim sosiale medier/tekno-journalistikk: Vine er en app som lar deg dele videosnutter på max seks sekunder gjennom tjenester som Twitter. Sistnevnte kjøpte opp selskapet i oktober, allerede før lanseringen av appen i januar i år. For noen få uker siden ble den den mest populære gratisappen i iTunes.

Men hold an. 6 sekunder. Det ekke store greiene. Kan man poste noe fornuftig på den lengden der? Vel, juryen er ute.

Men det som muligens er verdens første komiserie på Vine er i ferd med å spre seg som en farsott i disse dager. Og den er norsk! Mannen bak The Douche er blant noen kjent som norsk internetthumors Il Duce: Sturla Haugsgjerd AKA Zordan Cosmoboy: skribent og relativt prominent redaksjonsmedlem hos både Natt & Dag og Trygdekontoret (og notorisk lusker i kulissene både her og der), men fortsatt (for mange) først og fremst en såkalt internettpersonlighet.

Om vi skal intellektualisere dette, er kanskje dette det visuelle motstykket til den spissingen replikkhumoren fikk når den ble tvunget inn i Twitters 140 tegn. Men strengt tatt er det bare Sturla som går rundt og er eksepsjonelt ufordragelig, på sitt karikerte øvre middelklasse-vis. Med en viss trippelironisk snert som også kan tolkes innover, men ofte på grensen til ren mobbing.

(Vine-videoer er et lite helvete å embedde, med autoplay og greier, men de mutes heldigvis som default. Du kan skru på lyden i hver enkelt video øverst i venstre hjørne.)

Ok, og enkelte ganger helt KLART over den der grensen – de får du se selv på Vine-profilen til @zordan4ture (lenken funker om du er på iPhone med Vine installert).

Men en eller annen nerve er uansett truffet. Og det sikreste tegnet? At det allerede har dukket opp en parodi, via den (enda mer) mystiske internettprofilen Tuftebarten: The Baboushka Douche. «Unnskyld, du med skaut. Dette er Moskva. Ikke Novosibirsk.»

… så har vi jo vår egen kjære Hasse Hope (også en følgeverdig Vine-profil med blant annet «Sitcom-skolen»), som også har en hommage til «The Douche»: