Årsferske «Mannen från Jupiter» av Erik Strömdahl (den hadde lokal premiere i februar i år) er historien om Hans-Erik Norberg. En barndom preget av sykdom, trøbbel i heimen og mobbing gjorde det vanskelig å falle inn i «normal» sosial omgang med andre mennesker. Dermed tilbrakte han 45 år i selvvalgt isolasjon i en leilighet i Fittja.

Hvordan finner man så en mening med livet, eller et mål, i en sånn livssituasjon? For Hans-Eriks del ble løsningen modellbåtbygging – i bokstavelig talt enorm skala.

Men møtet med dokumentarteamet innebar også menneskelig kontakt i en helt annen skala enn Hans-Erik var vant til, og i løpet av filmingen påbegyntes en forsiktig sondering av terrenget utenfor. Uten at vi skal by på noen spoilere: dessverre er det ikke alltid dokumentarfilmer kan by på oppløftende Hollywood-slutt. Det gjør ikke denne historien noe mindre rørende, tvert om. Kan sees i HD på SVT Play i noen uker til, eller på YouTube:

Litt i samme gate anbefales forøvrig (serieskaper, forfatter, musiker, regissør med mere) David Liljemarks «Jakten på Bernard» på det varmeste – dessverre ikke tilgjengelig i full versjon noe sted på nett (gratis) akkurat nå. Men sjekk traileren og noter det bak øret til neste anledning!