Sæd på brillan eller ei, og la oss holde den der kjønnspolitikken utenfor: Vi har stor respekt for Harald Eias komi- og tv-faglige kompetanse. Men de pedagogiske innledingene NRK kjørte første sesong av «Curb Your Entusiasm», hvor Eia pekte og forklarte alle de populærkulturelle referansene for oss kulturfattige nordmenn på overpedagogisk vis, er vel ikke hans stolteste øyeblikk.

Det faktum at de er umulig å finne både på NRK og på YouTube, tyder vel på at noen der oppe (på Marienlyst) helst vil glemme hele greia, de også.

Men dette er allikevel ingenting i forhold til svensk tvs løsning på første sesong av mildt sagt gjennomdiskuterte «Girls». Hver eneste episode etterfølges av en diskusjonssirkel, hvor tre unge mediepersonligheter, heeeelt tilfeldigvis kun kvinnelige sådanne, analyserer kjønn, klasse og raseperspektiver i episoden.

Er Sverige i ferd med å bli sånn som sinte menn i kommentarfeltene i Norge insisterer på at det moderne Norge har blitt? Vetta fåglerna (de svenske fåglerna).

Men om man skal bedømme det moderne Sverige utelukkende på grunnlag av TV-Cirkelns analyser av «Girls», kan det virke sånn. Her får vi vite hvor deprimerende heterosex er, for eksempel (klikk på bildet under for å se videoen på SVTs hjemmesider):

TV-cirkeln sendes altså etter «Girls» på SVT1 hver tirsdag, og forrige tirsdag fikk vi blant annet se en av paneldeltagerne hisse seg opp over hvor «äcklig» George Costanza i Seinfeld var. Ganske ironisk, i forhold til panelets strabasiøse forsøk på å løfte frem Hannah Horvath som et forbilde for unge kvinner.

Men er ikke Hannah Horvath i essens bare en ung, kvinnelig George Costanza med litt mer kunstneriske/kreative yrker-vyer? Tankeeksperiment: neste gang du under en episode av «Girls» tenker «hvem faen er det som oppfører seg så kokko som det her?» om en av Hannahs handlinger, kan du prøve å følge opp med spørsmålet «kunne George Costanza gjort noe sånt?» Skjønner du hva jeg mener da?

Tirsdag lot forøvrig panelet til å bli nærmest sjokkert over at menn ser på «Girls», tilsynelatende på alvor (klikk på bildet for å se videoen på SVTs hjemmesider).

Hallo, jeg skal ikke forsøke å uttale meg på vegne av alle menn her. Men såklart jeg ser på «Girls». Det burde alle som liker velskrevet, dialogbasert tv-humor gjøre. Selv om diskursen som føres for eksempel i TV-cirkeln gjør sitt beste for å skremme bort store deler av de potensielle seerne.

Uten at vi skal se bort fra at Lena Dunham selv på mange måter har lagt opp til en diskurs rundt kjønn med serien sin (øh, vi kan jo for eksempel begynne med selve tittelen). En diskurs som nå står i såpass alvorlig fare for å male både serien og ultratalentfulle Dunham så grundig inn i et hjørne at jeg er villig til å sette penger på at hun kanskje angrer litt på akkurat det der nå for tiden.

Så hei, panelet i TV-cirkeln: «NOBODY puts Dunham in a corner». Vennligst fuck off.

Neida/joda. På den annen side er vi i ComoyoFilter de siste som skal klage på at folk diskuterer tv-serier med engasjement.

Og vi kan faktisk anbefale kommentarfeltene til TV-cirkeln, sjekk samleside her. Endel …rart der også. Men også en god del innsiktsfulle analyser, fra både girls og boys who like boys to be girls who do boys like they’re girls who do girls like they’re boys.