God morgen Sun Ra! Er du en av dem som humret gjenkjennende på et eller annet vis av fredagens Fagprat-stripe?

Da vil du enten elske eller hate dagens videotips! «Space Is The Place» fra 1974 (egentlig fra 1972, men det tok litt tid å få den ut  …) er en merkelig blanding av den eiendommelige bandlederen/komponisten/selverklærte romvesenet Sun Ras afrokosmiske visjoner og klisjeer fra blacksploitation-boka.

Særlig i «directors cut»-versjonen fra 2002, som er den versjonen som ligger på YouTube, og som inneholder drøye 20 minutter ekstra «pimps & hoes», som den lett pripne (!?) Sun Ra insisterte på skulle kuttes fra filmens originalversjon.

Apropos Sun Ra og film var bandlederen ekstremt glad i musikken fra den scenen i Dumbo hvor elefantungen drikker seg full og får en psykedelisk versjon – han mente at han forhindret atomkrig ved å spille den, gjennom å mane frem positiv energi eller noe sånt.

Det har til og med oppstått en slags urban myte om at det var Sun Ra som komponerte denne musikken. Det var det ikke. Men heldigvis kan vi revidere historien via en eller annen luring/stoner på YouTube, som har syncet Dumbo-sekvensen med Sun Ras versjon.