Jom jom! Jan Bøhlers … muskuløse hyllest til Groruddalen (snakk om power pop!) har gått runden på sosiale medier de siste dagene, og vel så det.

Vi skal ikke bidra til videre analyse, dessuten synes vi videoen taler for seg selv. Og benytter heller anledningen til å se på et lite knippe andre syngende politikere.

John Ashcroft (2002):

Den første administrasjonen til Bush jr. hadde såmenn ikke noe manko på svulstig, men tvilsom retorikk. Likevel er det få som kunne konkurrere med justisminister John Ashcrofts egenkomponerte (!) patriotiske hymne «Let The Mighty Eagle Soar». Selve fremføringen er imidlertid helt loungebar-tolerabel.

Yoweri Museveni (2010):

2011-valgkampflesket til Museveni, som har vært president i Uganda siden 1986, besto av mer enn å love dødsstraff til homofile. For å vise at han var skikkelig på lag på ungdommen lagde han til og med sin egen rapsang. Litt i stil med denne. Men ikke fullt så fet som denne:

Vladimir Putin (2010):

Apropos stadig mer autoritære ledere med tvilsom politikk ovenfor seksuelle minoriteter, og biceps fullt på størrelse med Jan Bøhler … Klassisk puteøyeblikk med Putin (se også denne). Legg merke til skattehora Gérard Depardieu i publikum …

Men er det en dude som står bak scenen og synger for Vladimir? Kan virke sånn. I så fall: hvorfor valgte de ikke en fyr som sang litt bedre, eller i det minste sang litt bedre engelsk?

Birgit Friggeby (1992):

Likevel er det vanskelig å finne et mer malplassert forsøk på å ta sangen inn i politikken enn denne svenske klassikeren.

Mens den første Lasermannen fortsatt var på frifot, innkalte regjeringen til et dialogmøte i den innvandertette Stockholmsbydelen Rinkeby. Som kulminerte i at daværende kulturminister med ansvar for integreringsspørsmål, Birgit Friggeby (fra Folkpartiet, omtrentlig tilsvarende norske Venstre) foreslo at salen skulle ta hverandre i hendene og synge «We Shall Overcome». Til mildt sagt elendig respons.

FRILYNNET DANSK BONUS:

Litt på sidelinjen riktignok, men en god anledning til å ta med denne. Den danske raplegenden L:Ron:Harald, kjent for album som «Pornogangster», åpenhet rundt sine mange opphold i tvungen psykiatrisk behandling og låter som denne (OBS NSFW – utelukkende i kraft av selve musikken/teksten), har laget kampanjesanger for ikke mindre enn TO sønderjydske sosialdemokratiske kandidater.