Det er utrolig hva man finner på den der tuba for tiden. Hva sier du om hele jækla «Modstrilogien» til Stefan Jarl?

»

Den episke dokumentartrilogien strekker seg over tre tiår, og henter navn fra den første av filmene, «Dom kallar oss Mods» fra 1968, hvor Jarl og kollega Jan Lindqvist tegnet et… sympatisk innstilt, men ærlig bilde av rotløs ungdom som hang rundt i Stockholms sentrum i motkulturens spede skandinaviske start.

Selve uttrykket «mods» var i grunnen utdødd i ungdommenes egne kretser noen år tidligere, sammen med den distinkte britiske stilen den betegnet, men ettersom avisene hadde hatt store oppslag om «Modsopptøyer» i gatene var det et begrep som voksenverden kjente til.

I oppfølgeren «Ett anständigt liv» fra 1979 har optimismen måttet vike for et eksalerende rusmisbruk, og den ene av trilogiens to hovedpersoner Stoffe dør i løpet av innspillingsperioden av en overdose.

Siste film, «Det sociala arvet» fra 1993 følger barna til Kenta og Stoffe. Sistnevnte klarte å klore til seg en slags karriere som kultartist, ga ut flere plateinnspillinger, og deltok til og med i den svenske Melodi Grand Prix-finalen i 1980, i et av sangkonkurransens mest absurde (men samtidig grunnleggende hjertevarmende) innslag noensinne – sjekk t-skjorta!

Kenneth «Kenta» Gustafsson døde 54 år gammel i 2003, men rakk å oppleve hans elskede Bajen vinne sitt første og eneste seriegull i 2001. I dag synges Kentas «Just i dag är jag stark» på tribunene før avspark på alle Hammarby IFs hjemmekamper.

Tidenes mest rørende fotballhymne?